Očekivanja Srba s Kosova od posete predsednika Vučića

Vesti 19. jan 201820:34 > 20:37
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstojećeg vikenda boraviće na Kosovu. Predstavnici Srba sa Kosova za portal KoSSev kažu da od posete Vučića očekuju da doprinese smirivanju tenzija i jedinstvu Srba u pokrajini. “Mi nemamo problem sa Albancima na Severu, nama su pretnja kriminalci i mangupi u našim redovima”, poručuje Dragiša Milović.

Vučić će se u Kosovskoj Mitrovici sastati sa političkim predstavnicima Srba. Prethodno je najavljeno i da će položiti venac na mesto gde je ubijen Oliver Ivanović. Predsednik Srbije boraviće, takođe, u Lapljem Selu gde će, kako se očekuje, razgovarati sa građanima.

Kosovski ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić za KoSSev ocenjuje da je važan momenat predsednikovog dolaska, te da je sama dvodnevna poseta srpskog predsednika Kosovu važna, kao i razgovori koje će voditi i sa predstavnicima i sa samim narodom. Očekuje da to pomogne interesima srpskog naroda, a to su, kako kaže, smirivanje tenzija, mir i stabilnost.

„Posle ubistva Olivera Ivanovića vrlo je važno da bude u prilici da čuje i da razgovara sa Srbima i očekujem pre svega da ima priliku da razgovara sa narodom. Svakako da ćemo imati priliku da sa njim razgovaramo i mi kao politički predstavnici Srba, ali mislim da će njemu prioritet biti upravo da bude u mogućnosti da sa narodom razgovara”, naveo je on.

Poručio je i da svi ovih dana imaju obavezu da budu odgovorni za ono što govore i iznose u javnosti. „Da, kao što i ja činim, svi ostali u javnost iznose samo one informacije koje mogu da se potkrepe dokazima i činjenicama, naročito posle ovakvog tragičnog događaja”, naveo je Jevtić.

Istakao je i da je činjenica da Srbi na Kosovu i Metohiji žive u najtežim okolnostima, ali da tragično ubistvo Ivanovića, kao i poseta predsednika Vučića, treba da doprinesu jedinstvu Srba, “bez obzira gde koji Srbi žive”.

“Ukoliko svako od nas želi mir i stabilnost, ubice Olivera Ivanovića se moraju pronaći. Porodica je u najtežoj situaciji i oseća najveću bol. Prevashodno zbog njih moramo da saznamo odgovore na pitanja ko je to učinio, a sa druge strane i zbog budućnosti i svih nas koji živimo, moramo svi zajedno da radimo i delujemo u pravcu stabilnosti i mira”, poručio je Jevtić.

Dragiša Milović, dugogodišnji predsednik opštine Zvečan pre otvaranja briselskog procesa, koji se u Zvečanu kandidovao za gradonačelnika na poslednjim lokalnim izborima, i u koaliciji sa Oliverom Ivanovićem učestvovao na njima, kaže da će se videti sutra sa predsednikom Republike i da će mu postaviti nekoliko pitanja.

„Kako vam gospodine Predsedniče sa ove distance deluju reči Marka Đurića da ko glasa za Olivera Ivanovića glasa protiv Srbije?Ko je naručio spotove na TV Pink i TV Most? Ko je crtao metu na čelo i na grudi Oliveru Ivanoviću na tim spotovima”, naveo je Milović neka od pitanja za predsednika Vučića.

Naglašava da je predsednik dobrodošao, jer je on predsednik svih građana, svih Srba sa Kosova koji u Srbiju gledaju kao na svoju državu, a ne predsednik jedne stranke.

„Mi nemamo problem sa Albancima na Severu. Nama su pretnja kriminalci i mangupi u našim redovima, kriminogene strukture, da su toliko osnažili, da su uzeli zakone u svoje ruke i oni odlučuju o tome ko se zapošljava, ko će da se smeni, da se unapredi, da postavlja na funkcije. Pitaću ga da li on to podržava jer se jedan deo odavde krije upravo iza vlasti u Beogradu? Mora da zna da su kriminogene strukture ojačale da dele smrt i život i ako se ovo ne reši, narod će da se odseli. Već sada se iseljava”, istakao je on.

Na adresu redakcije KoSSeva stiglo je i javno pismo Srpskog nacionalnog foruma u kojem je poznati srpski lider Momčilo Trajković zatražio sastanak sa predsednikom Republike.

“Smatram da bi naš susret i razgovor bio od velike koristi za smirivanje i ohrabrenje našeg naroda u ovom teškom trenutku nakon tragične smrti Olivera Ivanovića”, poručio je Trajković.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić javio se na telefon posle dužeg vremena novinaru KoSSeva, saslušao pitanje o tome kakva su mu očekivanja od posete predsednika Vučića, a potom prekinuo vezu. Kada su ga novinari KoSSeva ponovo pozvali, nije se javio.

Do objavljivanja teksta na pitanje KoSSeva nije odgovorio ni gradonačelnik Severne Mitrovice u sistemu „Republike Kosovo“ Goran Rakić koji je i predsednik Srpske liste. Nije se javljao na telefon, nije odgovorio na pitanje upućeno porukom, kao ni na i-mejl.

Iako su aktivni u komentarisanju na društvenim mrežama, mnogi građani nisu bili raspoloženi da za KoSSev iskažu svoj stav, a neki su pristali samo pod uslovom da ostanu anonimni.