Izborne kombinacije – nove kolone i povratak poznatih lica

Izbori BG 19. jan 201818:38 > 19:12
N1

Nove kolone i povratak nekih dobro poznatih lica u novim dresovima. Pokreti Dosta je bilo i Dveri potvrdili su zajednički nastup sa listom pod nazivom: "Da ovi odu, a da se oni ne vrate". U trci je i lista "Kraljevsko lice prestonice", koja je okupila ljude koje neko vreme nismo videli u politici.

Ideološke razlike na stranu, sličnosti u prvi plan i uz aplauz. Prva koja spaja, naizgled dve suprotnosti, u nazivu je zajedničke liste DJB i Dveri

„Da ovi odu, a da se oni ne vrate“, kaže predsednik DJB Saša Radulović.

„Mi smo opozicija svemu lošem što se radi danas, ali i te kako brana da se vratimo na ono loše što je bilo pre ove vlasti“, dodaje predsednik pokreta Dveri Boško Obradović.

Pod njihovom pretpostavkom da „ovi odu, a da se oni ne vrate“, s kim će DJB i Dveri u vlast? Postoje, kažu, crvene linije.

„Sa SNS nećemo ulaziti u vlast na bilo kom nivou, u bilo kom delu države, republici ili lokalnim samoupravama“, kaže Radulović.

N1: Gde se nalaze Đilas, Šapić i Šutanovac? Ispred crvene linije ili iza?

Radulović: Vrlo je jasno iz onog što smo govorili, svi oni koji su zloupotrebljavali resurse do sada su iza crvene linije, da bi došli ispred nje, moramo da se sporazumemo da mora da dođe do promene. 

Ujedinjeni u borbi protiv kriminala, korupcije i partokratije, lideri dva pokreta očekuju dvocifreni izborni rezultat. Računaju na apstinente i razočarane. Fotorobot zajedničkog glasača opisuju kao patriotu, moralnog i poštenog čoveka.

N1

N1: Je l taj fotorobot ide na Paradu ponosa ili ne? 

Obradović: To zavisi od njihovih moralnih uverenja, ne bih ulazio ni u čija lična moralna uverenja.

Radulović: Sve ono gde se razlikujemo, svaka politička opcija zadržava svoje političke stavove, pronašli smo ono što nas spaja, mislim da je u tome veličina onog što smo uradili. 

Biće na ovim izborima ponuda i za građane kojima je postojeće državno uređenje dosadilo.

„Da prvi put na nekom glasačkom listiću bude zaokružena lista u čijem nazivu stoji Kraljevina Srbija“, poručuje predsednik Pokreta obnove Kraljevine Srbije Žika Gojković.

Na Bogojavljenje, prvi na listi – unuk Draže Mihajlovića, Vojislav, tradicioanalno pozdravlja okupljene:

„Bog se javi, zaista se javi“.

Glavom i bradom, kažu, stajaće iza svojih principa. Glavom i bradom i bukvalno, nosilac liste „Kraljevsko lice prestonice“ biće Predrag Marković, bivši predsednik Skupštine Srbije i bivši ministar kulture. Ipak, na pitanje da li bi posle izbora sarađivao sa Srpskom naprednom strankom, odgovara više kao književnik.

„Sarađujem s ljudima, ne sarađujem sa strankama, ni ne znam ko kojoj stranci pripada…“, rekao je Predrag Marković, lista „Kraljevsko lice prestonice“.

N1: Ma hajde molim vas, ne znate ko kojoj stranci pripada…

Marković: Vi znate?

N1: Naravno da znam ko su gradski odbornici.

Marković: Primite moje izraze zavisti. 

Biće to bogata izborna ponuda, gde i desničari i centristi i levičari nude isto: bolji život građana prestonice ili što bi monarhisti rekli građanima prestonog grada.