Bogojavljensko plivanje na Kosovu uz prisustvo KPS-a

Vesti 19. jan 201818:38 > 18:44
N1

Na Kosovu se za Bogojavljenski krst plivalo u jezeru Gazivode. Uz uobičajeno prisustvo pripadnika KPS-a i velikog broja građana, plivače je blagosiljao vladika raško-prizrenski Teodosije.

Lepo sunčano vreme doprinelo je da osim plivača i zainteresovani građani u velikom broju dođu da podrže nadmetanje za Časni krst.

Pobednik ovogodišnjeg plivanja za Časni krst na Jezeru Gazivode je Mileta Pitulić. On je rekao da je srećan što po drugi put osvaja ovu titulu.

„Drago mi je posle svega što nam se izdešavalo, jedna ovako lepa manifestacija. Učestvujem po četvrti put, a drugi put sam usvojio“, rekao je Pitulić.

Organizatori su veoma zadovoljni što broj plivača iz godine u godinu raste. Od njih 80, koliko ih je učestvovalo prošle godine, ove godine taj broj je dostigao više od 120 plivača.

 Marijana, koja je rođena u ovom kraju ali živi u Beogradu, kaže da po prvi put učestvuje u plivanju za Časni krst na Kosovu.

„Ne, pre godinu dana nisam znala, inače bih ranije dolazila. Imala sam prilike u Beogradu nekoliko puta da učestvujem i zaista volim ovu manifestaciju“, rekla je.

Plivače je pre početka plivanja blagosiljao vladika raško-prizrenski Teodosije, dok su nakon plivanja svi učesnici dobili kao poklon po bocu vina.

Tradicionalno plivanje za Časni krst na jezeru Gazivode se održava sedmi put zaredom.