Jeremić: Ubistvo Ivanovića 30-to profesionalno ubistvo

Vesti 19. jan 201814:24 > 14:31
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je, povodom ubistva Olivera Ivanovića, da je Srbija jedina država u Evropi u kojoj se događaju likvidacije lidera opozicije i da je zemlja na prekretnici.

„Ovo je jako ozbiljan trenutak u kojem bi svi trebalo da se trgnemo i upitamo se kuda sve ovo vodi i da li je moguće promeniti okolnosti u kojima živimo, bezbednosne, vrednosne, ekonomske i sve druge, ako ne dođe do ozbiljnih promena na čelu države“, rekao je Jeremić televiziji Naša.

Jeremić je istakao da je ubistvo Ivanovića 30. profesionalno ubistvo u Srbiji u poslednje dve godine, od kojih nijedno nije razrešeno, ali i prvo političko ubistvo „tog profila“ od ubistva Zorana Đinđića pre 15 godina.

„Ivanović je poslednjih šest meseci i više nego brutalno satanizovan u režimskim medijima. Ovakve stvari se dešavaju kada se uspostavi kultura nasilja i agresije koji se projektuju sa samog vrha države i kada se uspostavi proces sistematske kriminalizacije društva. Sličan proces je jednim delom doveo do okolnosti u kojima je ubijen Đinđić“, rekao je Jeremić.

Predsednik Narodne stranke je ocenio da je Ivanović preko medija bliskih vlasti nazivan izdajnikom, kriminalcem, ubicom i crtana mu je meta na čelu, a isti ljudi koji su „ronili krokodilske suze nad Ivanovićevim odrom“ su ga nazivali najpogrdnijim imenima.

 „Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je posle ubistva Ivanovića održao zastrašujuću konferenciju za novinare na kojoj je političke protivnike nazvao bednicima, nesrećnicima, pljačkašima, lažljivim psihopatama. Umesto da pozove na mir i pribranost i pokaže odlučnost da se zločinci pronadju i odgovaraju, on je blatio političke protivnike. Upravo takav način ponašanja samog državnog vrha je doveo do atmosfere u kojoj se naručuje ubistvo opozicionog lidera“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je sever Kosova u potpunosti prepušten kriminalnim bandama koje svoju delatnost šire i po ostalim delovima Srbije, a, po navodima iznetim u javnosti, na čelu kriminalnog udruženja je Milan Radojičić.

Predsednik Narodne stranke je istakao da bi „sve moglo da se otrgne kontroli ako se tome ne stane na put“.

„Da li postoji kontrola nad kriminalnim bandama u Srbiji? Ako se u poslednje dve godine dogodi 30 profesionalnih ubistava, izvedenih slično kao ubistvo Ivanovića, da li je to trenutak da ministar unutrašnjih poslova podnese ostavku? Da li policija kontroliše bezbednost“, upitao je Jeremić.