Kuca li Srbija na pogrešna vrata u vezi sa istragom ubistva?

Vesti 18. jan 201819:05 > 19:13
N1

Istraga o ubistvu Olivera Ivanovića je u toku. Kosovska policija tvrdi da je otkrila poslednjeg vlasnika vozila, za koje se veruje da je iz njega pucano na Ivanovića, a o novim informacijama govori i srpska policija. Dok Beograd ponavlja zahteve Unmiku i Euleksu da bude uključen u istragu, kosovski ministar pravde poručuje da ne žele mešanje Srbije

Kosovka policija tvrdi da zna ko je poslednji vlasnik vozila, da je on na teritoriji Srbije, ali zamenik komandata kosovske policije za sever Besim Hoti ne zna koje je nacionalnosti. Prethodno je i direktor srpske policije naveo da poseduju nove informacije o vozilu, za koje se veruje da je iz njega pucano na Olivera Ivanovića.

„Mi imamo odredjene operativne informacije, određena saznanja, koja ukazuju na moguće izvršioce krivičnog dela. Na osnovu medjunarodne operativne policijske saradnje smo dobili jedan trag koji vodi ka najverovatnije vozilu koje je korišćeno za izvršenje ovog krivičnog dela. Mi u ovom trenutku posedujemo informacije o vlasniku tog vozila, odnosno o načinu prodaje tog vozila“, izjavio je direktor srpske policije Vladimir Rebić.

Sa svojim saznanjima srpska policija želi i zvanično da učestvuje u istrazi ubistva Olivera Ivanovića. Šest puta, kako sam tvrdi, direktor srpske policije razgovarao je sa šefom Euleks policije i apelovao da uključi Srbiju. Apelima se ponovo priključuje i ministar policije.

„Tražimo od Euleksa i Unmika učešće naših organa u istrazi i zbog toga insistiramo na što skorijem uključivanju našeg Tužilaštva i policije u ovu očigledno složenu istragu kako bi što pre došli do ubica Olivera Ivanovića“, rekao je ministar Nebojša Stefanović.

Kucaju li srpske vlasti na pogrešna vrata? Premijer Kosova tvrdi da je tako, jer ni Unmik ni Euleks ne odlučuju o tome ko će biti uključen u istragu.

„To mogu samo da urade institucije Kosova. A kod nas, nije podnet takav zahtev. Ono što je zatraženo je razmena informacija, i mi smo za to, zato što se sumnja da se ovaj slučaj povezuje sa akterima koji nisu samo na Kosovu. Dakle, razmena informacija sa Kosova na osnovu standardnih procedura koje postoje u svakom Ministarstvu pravde“, kaže predsednik Vlade Kosova Ramuš Haradinaj.

 Za razmenu informacija je i predsednik Kosova. Hašim Tači tvrdi da je Aleksandru Vućiću poručio da je svaka saradnja srpske države dobrodošla ukoliko postoji umešanost krugova iz Srbije. Saradnja da – uključivanje Srbije u istragu ne, najprecizniji je bio ministar pravde Kosova.

„Ni u kom slučaju nećemo nikakvo mešanje u istrazi nijedne druge institucije, sem onih Republike Kosovo. Mi ćemo primati informacije iz Srbije koje vode ka hapšenju, ali ne i njeno mešanje. To ćemo raditi samo mi“, izjavio je ministar pravde Kosova Abeljad Tahiri.

A šta u istrazi radi Euleks. Prati pruža podršku, poručuju iz Brisela.

„Istraga je u toku. Postoje kontakti sa obe strane što je dobro došlo. Takođe, Euleks je spreman da podrži vlasti u skladu sa svojim mandatom i prati istragu“, izjavila je portparolka Federike Mogerini Maja Kocijančič.

Na pitanje novinara da li Euleks ne učestvuje u istrazi, Kocijančić je rekla: „Kao što sam rekla, Euleks daje podršku kosovskim vlastima u istrazi“.

Osim što motri na istragu, EU očekuje povratak delegacija Beograda i Prištine u Brisel. Portparolka šefice evropske diplomatije kaže da su u sinoćnjem razgovoru predsednici Srbije i Kosova dogovorili nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa.