Direktor Agencije za borbu protiv korupcije bio donator SNS

Vesti 18. jan 201818:15 > 18:22
Podeli:
Izvor: N1

Dragan Sikimić, koji je izabran za novog direktora Agencije za borbu protiv korupcije, bio je jedan od donatora Srpske napredne stranke i kandidat za odbornika na izborima u Zemunu 2016. godine.

Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, Sikimićevo ime se nalazi među onima koji su donirali 40.000 dinara Srpskoj naprednoj stranci za prošlogodišnje predsedničke izbore, piše portal Javno.rs

Istu sumu naprednjacima je dao i 2016. godine za lokalne izbore u Zemunu, navodi se na sajtu.

BIRN je ranije objavio da je Sikimić bio i član Radnog tela Republičke izborne komisije za opštinu Zemun na predlog Srpske napredne stranke.

Međutim, ispostavilo se da je on bio i na listi ove stranke za izbore u Zemunu 2016. godine.

Prema podacima iz Zbirne izborne liste koja je objavljena u Službenom listu Grada Beograda, na listi naprednjaka na 17. mestu se nalazi Dragan Sikimić, diplomirani pravnik iz Zemuna.

Sikimić će se sad naći u neobičnoj poziciji imajući u vidu da je Agencija, na čijem je čelu, već pokrenula postupak protiv SNS zbog sumnjivih donacija za izbore 2014. godine kao i da trenutno vrši proveru prošlogodišnjih donatora na čijem spisku se nalazi i sam Sikimić, piše Javno.rs.

BIRN je sredinom oktobra prošle godine u svom istraživanju izneo svedočenja ljudi koji su davali po 40.000 dinara za predsedničku kampanju Aleksandra Vučića u kojima su priznali da novac nije njihov već da su ga dobili u stranci, a zatim uplatili pod svojim imenom.

Agencija za borbu protiv korupcije je u međuvremenu zatražila od Uprave za sprečavanje pranja novca da izvrši kontrolu transakcija Srpske napredne stranke ali ova to nije uradila jer, kako su rekli, u dopisu Agencije nisu dobili objašnjenje od kojih nelegalnih aktivnosti bi oprani novac potekao.

 Takođe, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je na zahtev Agencije proveravalo donacije svih stranaka i tom prilikom utvrdilo da se među njima ponovo nalaze korisnici socijalne pomoći.

Od ukupno 8.317 donatora, njih 23 je u isto vreme korisnik novčane socijalne pomoći, rečeno je u Agenciji.

Sajt Peščanik je početkom prošle godine pisao da je Odbor Agencije pokušao da izabere Ljiljanu Blagojević, gradsku pravobraniteljku i nekadašnju pomoćnicu ministra Nikole Selakovića, za direktorku Agencije. Ovaj izbor je propao jer dva člana Odbora nisu hteli da glasaju za Blagojević jer je ona na intervjuu u Agenciji rekla da je bila članica SNS-a do decembra 2016. godine.

Nakon toga, Agencija je dugo bila bez direktora da bi u septembru prošle godine na to mesto bila izabrana Majda Kršikapa koja je dva meseca nakon toga podnela ostavku iz razloga koji ni danas nisu poznati.