Lečić: Ivanović imao strategiju mira, neko želi nešto drugo

Vesti 17. jan 201808:45 > 08:58
N1

Potpredsednik Demokratske stranke i glumac Branislav Lečić ocenio je u Novom danu da je Oliver Ivanović imao strategiju mira i da njegovo ubistvo znači da "neko želi nešto drugo".

„Posle 15 godina to je prvo političko ubistvo i znak da se radi o vraćanju unazad, retrogradno ponašanje koje pokazuje vezu između politike i kriminala. Oliver Ivanović je bio čovek koji se borio za mir“, rekao je Lečić.

Prema njegovom mišljenju, svi činioci treba da se osećaju krivim – Beograd, Kosovska Mitrovica, Priština i Brisel.

„Najbolji dokaz bi bio da se pronađe koje ubio i ko je nalogodavac, ali je činjenica da je rečnik koji je upotrebljavan protiv njegove političke akcije bio prilično opasan na način da targetira njega kao metu. Na žalost, tradicija na ovim prostorima je da upravo politička ubistva ne budu rasvetljena“, smatra Lečić.

Dodaje da je takva atmosfera stvorena da je moguće da je svako kriv odnosno da je politički ambijent taj koji doprinosi tome da ne možemo to da prepoznamo.

Kad je reč o normalizaciji odnosa Srba i Albanaca, Lečić smatra da je to težak proces – zbog nasleđa, stvorenog političkog ambijenta, kao i isključivost s jedne i s druge strane, a takođe, dodaje on, postoji mešanje i spoljašnjih faktora.

Pogledajte snimak celog gostovanja: