Tači i Haradinaj osudili ubistvo Olivera Ivanovića

Vesti 16. jan 201811:03 > 19:47
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik i Vlada Kosova kao i premijer Ramuš Haradinaj osudili su ubistvo lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića u severnom delu Mitrovice.

Predsednik Kosova Hašim Tači je oštro osudio ubistvo Ivanovića i zatražio hitno rasvetljavanje zločina.

„Pozivam organe reda da što brže rasvetle okolnosti njegovog ubistva i da izvršioce zločina izvedu pred lice pravde“, rekao je predsednik Tači, a preneo njegov kabinet.

On je pozvao građane Kosova svih nacionalnih zajednica na severu da sarađuju sa organima kako bi ubistvo Olivera Ivanovića bilo što pre rasvetljeno.

Haradinaj: Ne prihvatamo logiku obračuna krivičnim delima

 „Ubistvo Olivera Ivanović pod nejasnim okolnostima i nepoznatim motivima je kriminalno delo i kažnjivo! Naše institucije će učiniti sve što je u njihovoj moći da se rasvetli ovo ubistvo i nikada neće prihvatiti logiku obračuna krivičnim delima za političke svrhe od strane bilo koga!“ poručio je kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

Osvrnuo se i na odluku beogradske delegacije o prekidu dijaloga zbog Ivanovićevog ubistva.

„Korišćenje ovog tragičnog dela u svrhu svakodnevne politike, čak i za blokiranje procesa koji imaju za cilj normalizaciju odnosa između dve države – protiv je logike i duha saradnje! Kosovo ostaje posvećeno stvaranju sigurnog okruženja za sve svoje građane, kao i snažno određeno na svom evroatlantskom putu,“ naveo je.

Jevtić: Šokirani smo, unet dodatni nemir

Ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić, izjavio je da su Srbi šokirani ubistvom Olivera Ivanovića i da je taj čin uneo dodatni nemir, u kako kaže, ionako napetu situaciju na Kosovu. Vrlo je važno da utvrdimo ko je to učinio, dodao je. Ali, kako naglašava, vrlo je važno da niko ne izlazi sa bilo kakvim informacijama koje nisu potkrepljene pravim činjenicama, kako ne bismo napravili onu drugu štetu, koja može takođe da bude veoma opasna.

Bol i patnja porodice Ivanović može biti malo umanjena ako se što pre sazna ko su počinioci ovog, naveo je.

Sefaj: Policija Kosova posvetiće se pronalaženju ubica

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Fljamur Sefaj izjavio je da će se to ministarstvo posvetiti pronalaženju i kažnjavanju ubica Olivera Ivanovića i ocenio da „ovakva dela nisu dobra za procese kroz koje prolazi Kosovo“.

Sefaj je pozvao građane da ostanu mirni i da sarađuju sa nadležnim organima koja rade na rešavanju ovog ubistva.

RTK javlja da se Sefaj odmah posle ubistva sastao sa gradonačelnikom Južne Mitrovice Agimom Bahtirijem i da su oni tokom sastanka kontaktirali gradonačelnika Severne Mitrovice Gorana Rakića, kome su obećali podršku.

Hodžaj: Zabrinjavajuće impulsivne i destruktivne reakcije vlasti Srbije povodom ubistva Olivera Ivanovića

Zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj izjavio je danas da su zabrinjavajuće impulsivne i destruktivne reakcije vlasti Srbije povodom ubistva Olivera Ivanovića, prenosi Radio televizija Kosova.

On je dodao da vlasti Srbije svojom reakcijom otvoreno prete destabilizacijom situacije i nanose štetu procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

„Dok su motivi i počinioci ubistva još uvek nepoznati, zabrinjavajuće je videti impulsivne i destruktivne reakcije vlasti u Srbiji, koje otvoreno prete destabilizaciji situacije i kvare proces normalizacije“, rekao je Hodžaj, prenosi RTK.

Veselji: Kazniti počinioce

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji osudio je ubistvo Olivera Ivanovića, javila je Radio televizija Kosova.

Veselji je izrazio uverenje da će biti preduzete sve moguće zakonske mere da se ovaj slučaj što pre reši i da počiniocu budu kažnjeni.

Vlada Kosova: Nasilje nije prihvatljivo

„Vlada Kosova ocenjuje da ubistvo Olivera Ivanovića predstavlja izazov za vladavinu prava i sve pokušaje uspostavljanja reda na celoj teritoriji Kosova. Nasilje je neprihvatljivo“, navodli se u saopštenju Vlade Kosova.

Vlada poziva sve građane da sarađuju sa organima reda u rasvetljavanju ubistva Ivanovića, a od snaga bezbednosti zahteva da otkriju i privedu počinioce zločina.

Potpredsednik Vlade Kosova i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić izjavio da je uznemirujuća i šokantna vest o ubistvu lidera GI SDP Olivera Ivanovića.

„Zaista uznemirujuća i šokantna vest ovog jutra. Ljudi su uznemireni posebno u Severnoj Mitrovici, taj deo grada je na neki način potpuno blokiran od strane policije i ja lično očekujem od policije da izađe sa adekvatnim vestima. Očekujemo da policija održi konferenciju u toku dana“, rekao je Jevtić, prenosi RTK na svom sajtu.

Predsednik Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović umro je u Zdravstvenom centru u severnom delu Kosovske Mitrovice pošto je na njega nepoznata osoba jutros ispalila više hitaca iz pištolja, s leđa.