Šta se, više od 13 godina kasnije, zna o pogibiji gardista?

Vesti 15. jan 201818:56 > 18:59
Screenshot

Vlada Srbije je decembra 2016. godine donela odluku o formiranju Komisije za rasvetljavanje smrti dvojice gardista Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića ispred objekta Karaš na Topčideru pre 13 godina. Više od godinu dana nema nikakvih informacija o radu te Komisije. Advokati porodica stradalih kažu da se ona nikada nije sastala.

Šta se do sada zna o radu Komisije formirane na inicijativu porodica stradalih gardista, a prema odluci tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića? Sudeći prema izjavama zastupnika porodica – ništa.  

„Ne znamo ni da li je u sastavu komisije pojedinačno određen predstavnik Ministarstva odbrane, predstavnik Ministarstva pravde, BIA, VOA i drugih organa koji su po odluci dužni da po odluci budu članovi Komsije ili se to radi po nekom interresornom principu, principu delegiranja. Mi ni na jedan sastanak Komisije nismo pozvani“, kaže advokat Predrag Savić.

„Ukoliko će se ta Komisija sastati prvi put nakon pet godina po njenom osnivanju mislim da je to onda promašena suština i svrha onoga što inicijalno zadatak te komisije treba da bude“, kaže advokat Olgica Batić.

Vladina odluka bila je stara tek dva dana kada je SBPOK-u izjavu dao Vuk Jeremić, jer je oktobra 2004. godine prvi obavestio tadašnjeg predsednika Borisa Tadića o smrti vojnika. Tada je imao svoje tumačenje tog događaja.

„Mislim da je po sredi pokušaj pritiska i zastrašivanja u trenutku kada nije tajna da razmišljamo o svojim budućim koracima u angažovanju u domaćoj politici“, rekao je Jeremić 10. decembra 2016. godine.

Za pritiske deset meseci kasnije, sa pozicije šefa države, Aleksandar Vučić optužio je novinare.

„Vi ste rekli, vi novinari, kada se pozove onaj koji je prvi javio da su gardisti stradali, kad se pozove da da izjavu. Aha! Pritisak zato što je opasan kandidat, a bio je toliko opasan kandidat da je dobio 11 puta manje glasovai ste rekli“, rekao je Vučić.

Tako je nestala svaka ideja i trag o radu Komsijie. Punomoćnici oštećenih podsećaju da ih Tužilaštvo ignoriše i najavljuju pokretanje postupka pred sudom u Strazburu.

„Država Srbija je prekršila pravo na život porodicama vojnika jer nije bilo delotvorne i celishodne, na zakonu zasnovane istrage. Ne znam šta treba da učinimo da bi to tužilaštvo otvorilo oči i počelo da radi svoj posao“, kaže Predrag Savić.

Sa ili bez Komisije porodicama ostaje još jedno razočaranje, u 13 godina dugoj potrazi za istinom o pogibiji njihovih sinova.