Svedok sa Kosova: Martovsko nasilje organizovali kriminalci

Vesti 14. jan 201816:51 > 17:04
KOCA SULEJMANOVIC / AFP

Svedok Specijalnog tužilaštva Kosova Škumbin Mehmeti tvrdi da je nasilje u martu 2004. organizovala jedna kriminalna grupa, uz podršku ratnih stranaka, tajne službe i velikih porodica, prenosi portal KoSSev.

Krajem 2001. godine na Kosovu je formirana kriminalna grupa koja je počinila mnoga posleratna ubistva, uključujući politička. Za formiranje i aktivnosti ove grupe znala su „velika imena“.

Misija iste grupe bila je da organizuje martovsko nasilje 2004. godine, a podršku za to imala je od „svih ratnih stranaka“, tajne službe i „velikih porodica“. Za uspešnu „misiju“ obećana im je amnestija. Ista grupa je „uništena“ krajem 2004, tvrdi svedok Specijalnog tužilaštva Kosova, Škumbin Mehmeti.

On je, kako prenosi KoSSev, u emisiji televizije Klan Kosova izneo detalje u vezi sa ubistvima, tvrdeći da je i on bio deo ove grupe. 

Mehmeti je dalje precizirao i za koja je sve ubistva odgovorna ova grupa, a među njima su ubistvo Tahira Zemaja, za kojeg se tvrdilo da je svedočio protiv UČK-a i pred srpskim tužilaštvom za ratne zločine, predsedavajućeg Demokratske lige Kosova Ibrahima Rugove – Džemajla Mustafe, člana UČK-a – Ramiza Murićija, koji je trebalo da svedoči u, navodi Klan, važnom sudskom procesu. Među ubistvima su i poslanika LDK-a, Smajl Hadaraja, te pripadnice Kosovske policije, Sabahate Tolaj, koja je istraživala Zemajevo ubistvo.

Upravo za ovo ubistvo Škumbin Mehmeti tvrdi da nije kriv onaj ko je osuđen, već „neko ko nikada nije osuđen“ i ko je za ubistvo platio 25.000 evra.

Kako dalje tvrdi ovaj zaštićeni svedok, na meti grupe bio je i Džavit Haljiti.

Postojala lica zadužena za skrivanje svih tragova zločina koje su počinili pripadnici grupe, jedan i dalje pripadnik KP

Mehmeti tvrdi i da su postajala lica koja su bila „zadužena za skrivanje svih tragova zločina koje su počinili pripadnici grupe“, a jedan od njih je i dalje deo Kosovske policije.

Svi zločini koje je počinila ova grupa, nisu imali „nikakve veze sa OVK“, ali su bili u kontaktu sa zvaničnim nelegalnim tajnim organizacijama „Sigurimin e Atdheut“ i ŠIK-om – koji, tvrdi, ne stoji iza ubistava.

Sam Mehmeti je osuđen na 30 godina zatvora za ubistva UNMIK-ovih policajaca 2004. godine kod Podujeva, za šta je okrivljena grupa Albanaca, za koju su kosovski mediji prenosili da se sumnja da ova grupa ima veze i sa organizovanjem 17. marta.

Bio spreman da svedoči u slučaju Niš ekspres

Express je u međuvremenu objavio i da je još jedan od svedoka, inače samozvani agent ŠIK-a, Nazim Blaca, informisao srpske pravosudne organe da je Mehmeti spreman da svedoči u slučaju Niš ekspres.

Kako dalje prenosi ovaj portal, on je pisanim putem pravosudne organe informisao da je „Škumbin Mehmeti pripadao grupi Fljorima Ejupija, Agrona Sulejmanija (ubijen), Bajram Kićmarija, Aljbana Dizdarija, Ruždija Šaćirija (ubije), Ćerima Keljmendija, Ibrahima Keljmedina, Džavita Kosumija itd“, te da Škumbin Mehmeti „ima dokaz da je Fljorim Ejupi u slučaju Niš ekspresa i jednom događaju navodno imao „direktnu podršku“ Kadrija Veseljija.

Ipak, Mehmeti je navodno odustao od svedočenja.

Haradinaj: Izjave predmet sudija i tužilaca

„Bio sam iznenađen njegovim izjavama, sve te izjave trebalo bi da budu predmet sudija i tužilaca, a ne da postanu medijski spektakl,“ rekao je kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, prenosi Lajmi, reagujući na Mehmetijeve navode.

Klan prenosi i da je Mehmeti ukazao na tačna imena počinioca pojedinih ubistava, ali i da ona neće biti objavljena u emsiji zbog etičkog kodeksa, te da će to biti učinjeno nakon emisije i nakon što oni koji su pomenuti budu kontaktirani.

U međuvremenu je reagovalo i Specijalno tužilaštvo Kosova, navevši da su, prenose prištinski mediji – preuzeli konkretne radnje u vezi sa Mehmetijevim izjavama, te da su spremni da mu umanje tridestogodišnju kaznu na koju je osuđen, ukoliko njegovi iskazi rasvetle posleratna ubistva.