Južne vesti: Niš firmi "Kip lajt" platio milione za ukrase

Vesti 12. jan 201819:48 > 19:59
Podeli:
Izvor: N1

Čak šest miliona dinara Nišlije su platile svetleće ukrase kojima su, kako kažu u Gradskoj upravi, okićene Gradska kuća u Nišu, Skupština grada, kao i drveće, pišu Južne vesti.

Kako pišu Južne vesti, na tenderu je učestvovao samo jedan ponuđač i to firma Kip lajt, koju su mediji osporavali zbog preskupe novogodišnje jelke u Beogradu, ali i prošlogodišnjeg spornog tendera za dekoraciju glavnog grada.

Dve najvažnije gradske ustanove, drveće kod Margera i u Ulici Nikole Pašića, ali i deo kod Saborne crkve i ulice u samom centru grada, zasijale su sjajem vrednim 50.000 evra, koliko Nišlije košta ugovor između grada i firme „Kip lajt“ iz Beograda. Za razliku od prošle godine, kada je za iste pare kupljeno oko 400 svetlećih nizova, 83 svetleće kugle, zvezdano nebo, dekoracija za most i jedna „3D zvezda“, ove godine, kupljeno je samo 250 svetlećih traka i 60 svetlećih ukrasa, navode Južne vesti.

Uprkos tome, što su u Gradskoj upravi Niša, u plan javnih nabavki za 2017. godinu, samo nekoliko dana pre raspisivanja tendera, dodali stavku „novogodišnja dekoracija“, uz kratko obrazloženje da je to „realna potreba“, šef Službe za zajedničke poslove Aca Janković kaže da je to bilo u planu još od usvajanja budžeta, a dokumente dostupne na Portalu javnih nabavki u kojima sve to piše, nazvao je samo „mišljenjem novinara“. 

„To je samo vaše mišljenje. Služba za zajedničke poslove je u svom budžetu imala predviđene pare za to i po tom osnovu je to i nabavljeno. Prilikom sastavljanja budžeta, govorilo se da bi gradske objekte trebalo ukrasiti malo pobolje. Uslov je bio da pare budu predviđene budžetom. To je finansijski plan, razumete. Nakon tog plana se pravi plan javnih nabavki, na osnovu kojeg se raspisuju javne nabavke, a to sve imamo“, rekao je Janković. 

Janković visoku cenu ukrasa, pravda njihovom „dužinom i kvalitetom“, a saradnju sa „Kip lajtom“ ne vidi kao spornu. 

„Vi gledate samo u količini, a ne gledate u veličini i dužini i u kvalitetu. A javna nabavka je sprovedena po Zakonu. Tu imate Komisiju i tako dalje“, rekao je Janković.