Popović tuži KRIK – povređena čast ili pritisak na novinare?

Vesti 12. jan 201817:38 > 19:14
Podeli:
Izvor: N1

Ministar bez portfelja Nenada Popovića smatra da su mu povređeni ugled i čast iznošenjem netačnih informacija u vezi sa aferom "Rajski papiri" i zato kao naknadu traži milion dinara. U KRIKU-u, međutim, tvrde da je tužba bez osnova i veruju da ministar Popović na njih vrši pritisak kako bi odustali od daljeg istraživanja njegovog poslovanja.

  Ministar Popović ispunio je obećanje – tužio je Mrežu za istraživanje kriminala i korupcije zbog tekstova o njemu objavljenih u okviru projekta o of šor kompanijama „Rajski papiri“. Popović je u novembru, kada su tekstovi objavljivani, rekao da ne poseduje of šor kompanije i da će se zbog toga obratiti sudu. Milion dinara koje traži, kaže, daće u humaniitarne svrhe.

„Ja sam rekao, ponoviću i sada, da su sve moje kompanije regstrovane u Evropi i Rusiji, a ostavimo KRIK, nemam vremena da se bavim njima, ostavimo sud će to sve da reguliše. Ukoliko to nije tačno zašto ih niste tužili za to? Ima vremena. Tužićete ih? Sve o KRIK-u sam već rekao ne bih da se mešam u sudski postupak“, kaže ministar Nenad Popović.

Popović je tužio KRIK zbog dve rečenice. Tvrdi da su neistinite rečenice u kojima se navodi da je došao na ideju da svoje bogatstvo reorganizuje kroz složenu mrežu of šor kompanija, koju bi kontrolisali trast iz Hong Konga i dve firme sa ostrva Man. Dodaje i da nije istina da je advokatska kuća „Appleby“, koju je Popović želeo da angažuje, sprovela istragu i otkrila različite kontroverze u vezi sa njegovim poslovima, posebno onim u Rusiji.

One su, međutim, potkrepljene dokazima, kaže urednik KRIK-a Stevan Dojčinović. On tužbu smatra pritiskom zbog interesovanja novinara KRIK-a za druge Popovićeve poslove, pre svega privatizaciju Minela.

„Drugo osnovno tužilaštvo proverava tu privatizaciju, tako da je to i nas zainteresovalo. Jer je onako intrigantno, jer je ministar uključen, on je kupio te firme, te firme su dosta finansijski propale, tako da smo u tom trenutku, kada stiže tužba gledamo taj slučaj. Šaljemo zahteve, skupljamno dokumentaciju, jer to je veoma veliki pritisak kada vam tokom istraživanja stiže tužba u kojoj nas inače ministar tuži za stvari koje nisu netačne, koje smo bukvalno preneli iz dokumenata, tako da je to jasna poruka da će to ponovo uraditi kada i sledeću priču ako budemo objavili“, rekao je Stevan Dojčinović.

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine slažu se sa Dojčinovićem da je smisao tužbe ministra Popovića protiv KRIK-a, zastrašivanje redakcije tog portala kako bi prestali da istražuju poslovanje ovog visokog državnog funkcionera.