Polemika NUNS-a i savetnice predsednika Srbije o poseti EFJ

Vesti 10. jan. 201812:33 > 16:08
Podeli:
Izvor: N1

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) odbacilo je optužbe savetnice predsednika Srbije Suzane Vasiljević o namernom izostavljaju sastanka predstavnika Evropske federacije novinara (EFJ) sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Vasiljević je, reagujući na saopštenje NUNS-a, upitala to udruženje "čega se to plaši".

U pismu koje je Vasiljević dostavila predsedniku EFJ Mogensu Bliheru Bjeregordu izražava se protest što ta organizacije nije zatražila sastanak s predsednikom Aleksandrom Vučićem tokom predstojeće posete Beogradu povodom stanja medijskih sloboda u Srbiji.  

NUNS ukazuje da je EFJ, planirajući posetu i sastanke sa predstavnicima državnih institucija, imao u vidu njihova ustavna i zakonska ovlašćenja, i da je zato poziv za razgovore upućen premijeru, ministru za kulturu i informisanje, ministru pravosuđa i ministru policije. 

„Reč je o predstavnicima Vlade, odnosno izvršne vlasti u čijoj su neposrednoj ingerenciji ključna pitanja slobode medija i bezbednosti novinara i drugih medijskih radnika u Srbiji“, podseća NUNS.  

Zaključuje se da je „pravo predsednika Srbije da traži sastanak sa predstavnicima međunarodnih organizacija koje brinu o medijskim slobodama, ali to nikako ne treba da bude povod za napad na novinarsko udružnje i EFJ“.

Vasiljević upitala NUNS „čega se plaši“

Vasiljević je, reagujući na saopštenje NUNS-a kojim odbacuje njene optužbe, upitala to udruženje „čega se to plaši i o kojim zakonskim i ustavnim ovlašćenjima govori?“

„Da li se pozivaju na isti onaj Ustav po kome su 15. juna 2011. godine pozvali tadašnjeg predsednika Republike Srbije da otvori Skupštinu Evropske federacije novinara (EFJ) i da govori o medijskim slobodama i njihovom kršenju“, podseća Vasiljević i pita „da li se to, drage kolege, promenio Ustav ili predsednik“.

Prema njenoj oceni, „nije protivzakonito, a kulturno je i odgovorno sastati se sa čovekom koji je na meti njihovih skoro svakodnevnih napada, a koji je i slučajno predsednik države u koju su pozvali Evropsku federaciju novinara“.

Ukoliko je namera NUNS da EFJ zaista utvrdi činjenično stanje u Srbiji, osnovni red je da čuju i drugu stranu, napominje Vasiljević.

Ona smatra da je drugo pitanje da li NUNS želi da se čuje druga strana i da li uopšte želi da predstavnicima EFJ pokaže da u Srbiji postoji i drugo mišljenje.