Stupar: Amfilohije rekao šta Crkva misli, ali ne sme da kaže

Vesti 09. jan 201809:00 > 09:29
N1

Novinar Dalibor Stupar ocenio je da izjava mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija Radovića o vlasti u Srbiji i Kosovu predstavlja i stav Srpske pravoslavne crkve jer on ne može da govori samo kao običan građanin niti „firma za sebe“.

Mitropolit crnogorski-primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije izrazio je bojazan da politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića vodi „izdaji Srbije i Kosova“, a ta izjava naišla je na oštra reagovanja predstavnika vlasti, ali i dela opozicije.

„Ne očekujem da će Crkva reagovati na tu izjavu, kao što u strankama imamo različite ljude koji na različitim nivoima puštaju probne balone i izjave za koje možda nije u redu da ih daje predsednik, pa ih daju niži činovnici. Amfilohije je rekao šta Crkva misli, ali ne sme da kaže. Dobili su nedavno 11 miliona za Hram Svetog Save, pa nije baš u redu da neko odavde to kaže, a Amfilohije je odmetnik pa još u Crnoj Gori, taman dobar da se kaže ono šta se stvarno misli“, kazao je u Novom danu Stupar, koji je karikaturista portala Autonomija. info i novinar Vojvodjansko istrazivackog analitickog centra Voice.

 Amfilohijeva izjava nije iznenađenje, dodaje novinar, on je ostao dosledan svojoj liniji. „To je Amfilohije… a to što ona ne odgovara onima koji su prozvani, to je druga stvar“, rekao je on i dodao da onima koji su na vlasti sada, kada su meta, smeta im taj govor, a to je potpuno isti govor koji Amfilohije inače ima.

Stupar smatra da su izjavu Amfilohija najviše prihvatili neki ekstremniji ili desno usmereni građani koji već imaju problem sa ovom vladom, tako da ona neće smanjiti rejting vlasti, a s druge strane Crkva je ipak uspela da kaže šta misli.

Crkva se generalno ponaša kao politička organizacija koja ne izlazi na izbore, kaže, daju skoro uvek izjave koje su gotovo političke i često na granici mržnje, ali to pravim vernicima verovatno smeta.

Političarima je važna naklonost Crkve, jer ona može da mobiliše veliki broj birača, ali sad se videlo da ko god da kaže nešto kritički protiv vlasti dobija etiketu, pa ni crkveni velikodostojnici nisu toga pošteđeni.

„Jasno je da ne vole kritiku“, kaže.

Neodlazak Vučića u RS poruka Dodiku, ali pitanje čija

Povodom obeležavanja Dana Republike Srpske, Stupar je rekao da je to „priča o rejtinzima i nadgorrnjavanju u BiH i zatvaranju u etničke torove“.

„Ako je Ustavni sud rekao da taj dan ne može da bude Dan RS, onda je to to. Ako pravna država postoji samo kada se nama sviđa, onda to nije pravna država“, kazao je novinar.

On je ocenio da političari u regionu „rade svi jedni drugima u korist“. „Ljudi teško, loše žive, ove države su praktično imaginarne države, ali se sve sklanja u stranu pričom o nacijama. I dalje prave isto što su pravili godinama, nema razlike“.

To što Vučić danas neće biti u RS jeste poruka Dodiku, ali, kako Stupar kaže, nije siguran čija je to poruka.