Đurić: Amfilohije zagazio u blato opozicione politike

Vesti 08. jan 201810:56 > 11:06
Tanjug/Zoran Žestić

Direktor Vladine kancelarije za Kosovu i Metohiju Marko Đurić koji je ocenio da je mitropolit Amfilohije odavno prestao da se bavi crkvenim pitanjima i da je "zagazio u blato srpske, opozicione politike".

Mitropolit Amfilohije je tokom vikenda izjavio da se boji da politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića „vodi izdaji Srbije i Kosova“ i dodao da je „Apel za odbranu Kosova i Metohije“, napisan „zbog nepoverenja i kombinacija koje se prave“.

„Ovom izjavom mitropolit Amfilohije je održao opelo svom crkvenom pozivu i svrstao se u red političara“, rekao je Đurić za televiziju Pink.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohija Radovića oko pitanja Kosova ne treba da deli ljude na patriote i izdajnike, već da je Kosovo tema oko koje treba svi da se okupe kako bi se pronašlo najbolje rešenje.  

Zorana Mihajlović je u saopštenju navela da je Vučić „poslednji čovek u Srbiji kome se može reći da ne vodi račina o Kosovu i našim građanima koji tamo žive“.  

„Predsednik Vučić ima veliku podršku građana za evropsku politiku i politiku mira i regionalne saradnje koju sprovodi i od nje neće odustati. Predsednik se, kako je već nekoliko puta rekao, neće mešati u crkvene stvari, kao što ni mitropolit Amfilohije neće voditi državnu politiku Srbije“, rekla je ona.  

Mihajlovićeva je navela i da očekuje da će se, kako se unutrašnji dijalog bude bližio kraju, pojačavati napadi nacionalista na Vučića.  

Na Amfilohijevu izjavu reagovao je i generalni sekretar Predsedništva Nikola Selaković koji je istakao da mitropolit govori „nešto što nikako ne odražava duh srpskog pravoslavlja“.  

„O izjavama Amfilohija Radovića bih mogao da govorim satima. Šta drugo da očekujete od čoveka koji je Vučić dva puta držao opelo, on se čovek bavi vradžbinama i nečemu što nije duh pravoslavlja“, rekao je Selaković za RTS i dodao da predsednik neće nastaviti politiku „dodvoravanja Radoviću, Gligoriju i sličnima“.