AFP i AP o "jugoslovenskoj vezi" sa eksplozijom u Stokholmu

Vesti 08. jan. 201808:10 > 08:14
Podeli:
Izvor: Reuters/ TT News Agency/Henrik Montgomery

Povodom eksplozije kod jedne stanice metroa u glavnom gradu Švedske, Stokholmu, u kojoj je jedan šezdesetogodišnjak poginuo, a četrdesetpetogodišnja žena ranjena, novinske agencije AFP i AP pominju "jugoslovensku vezu".

Eksplozija se dogodila kada je muškarac podigao sa ulice predmet za sada zvanično neutvrđene vrste, saopštila je policija koja je odbacila mogućnost terorizma.

Dnevne novine „Ekpresen“ i „Aftonbladet“ veruju da je to bila ručna bomba, ali policijski tehničari to tek treba da potvrde.

Stanovnik tog dela Stokholma Milorad Jenčić je rekao za AFP da je tu bilo „incidenata devedesetih godina i početkom 2000-ih, bilo je vrlo nasilnih bandi“, a potom se stanje smirilo.

Kako odmah potom piše AFP, „prema izveštaju švedske policije objavljenom prošle godine, Švedska je evropska zemlja u kojoj kriminalne bande sve više koriste ručne bome, često iz rezervi iz bivše Jugoslavije“. Tako je avgusta 2016. godine, jedan osmogodišnji dečak poginuo od ručne bombe bačene u stan u gradu Geteborgu. Izgledalo je da je to bio napad na nekog ko tu živi, radi „namirenja računa“.

Prema agenciji AP, par koji je nastradao od eksplozije – on je poginuo, a ona je ranjena, bili su biciklisti koji su zastali kada je on ugledao nešto na ulici i podigao da vidi šta je.

AP piše da je policija rekla da, prema ranama i ostacima na ulici, taj predmet „može biti ručna bomba, verovatno stara“.

„Sumnjamo da je to neka vrsta ručne bombe“, rekao je Lars Alvarsjo, šef policijskog okruga za jug Stokholma, za švedski Radio SVT.

Alvarsjo je, nastavlja AP, rekao da je „švedska policija, na žalost, primetila porast upotrebe ručnih granata među bandama“ poslednjih nekoliko godina i to u nekoliko nasilnih incidenta u tri najveća grada Švedske – Stokholmu, Goteborgu i Malmeu.

„Veliki broj ilegalnih ručnih bombi nađenih u Švedskoj je uvezen iz bivših jugoslovenskih zemalja, rekao je Alvarsjo“, šef policijskog okruga za jug Stokholma, prenela je agencija AP.