Amfilohije: Bojim se da Vučićeva politika vodi izdaji Srbije

Vesti 07. jan 201819:39 > 19:46
AFP/Andrej Isaković

Mitropolit crnogorski-primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije izrazio je bojazan da politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića vodi "izdaji Srbije i Kosova", preneli su crnogorski mediji.

„S Vučićem nisam imao nikakav sukob. On je prvi predsednik Srbije koji je bio na Saboru.… Sada se bojim da njegova politika vodi izdaji Srbije i Kosova i da se zato promenio“, kazao je Amfilohije u intervjuu hercegnovskoj televiziji TV Novi.

Mitropolit SPC je saopštio da je „Apel za odbranu Kosova I Metohije“, a čiji je on jedan od potpisnika, napisan „zbog nepoverenja i kombinacija koje se prave“.

„Sadržaj apela je podsetnik za one koje je sada dopala prilika da vladaju Srbijom da se ne odreknu sebe. Već od 1998. i 1999, vremena bombardovanja, zna se kakav je stav tih koji su naši glavni prijatelji, američkog NATO pakta i Amerike, i prema Crnoj Gori i prema Srbiji… Uspeli su od vlasti u Crnoj Gori da dobiju da se ona odrekne izvorne Crne Gore. To sada traže i od Srbije i Vučića. I kako je, nažalost, krenuo Vučić sa svojim kombinacijama, to nepoverenje koje vlada uslovilo je apel“, objasnio je Amfilohije.

Na pitanje kako gleda na Vučićev potez da se o Kosovu konsultuje sa intelektualcima, Amfilohije je odgovorio da smatra da predsednik Srbije želi da smanji svoju odgovornost.