Đurić: Blokada manastira u Đakovici čin bezumlja

Vesti 07. jan 201809:43 > 09:47
Tanjug/Zoran Žestić

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je pokušaj blokade manastira Presvete Bogorodice u Đakovici na Badnji dan kao čin bezumlja.

„Postavlja se pitanje šta rade hiljade pripadnika Euleksa i Kfora i svih misija (na Kosovu) kada nisu u stanju da obezbede da četiri monahinje žive i dišu slobodno. Oni koji su blokirali naše monahinje u Đakovici ne shvataju da su one iza manastirskih zidina mnogo slobodnije od njih koji su u okovima mržnje“, rekao je Đurić za RTS.  

Komentarišući jučerašnji incident kada je grupa Albanaca blokirala pristup manastiru Presvete Bogorodice, iako je dolazak Srba na Banji dan bio otkazan zbog bezbednosti, on je rekao da od Božića može da se nauči da „prava sloboda leži u ljubavi“.  

„Zato ćemo mi, Vlada Srbije, predsednik i narod, borićemo se složno i u ovoj godini nastaviti da ovde opstanemo i pomognemo našem narodu uvereni da je to dostižno i da umnogome zavisi od nas samih koliko smo spremni da se potrudimo i borimo. Jesmo spremni i trudićemo se“, rekao je Đurić.  

On je sinoć prisustvovao paljenju badnjaka i večernjem bogosluženju u crkvi Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici.  

Komentarišući početak rada Specijalnog suda za ratne zločine i moguće proteste zbog eventualnih hapšenja pripadnika OVK, Đurić je ponovio da je Srbija za to da odgovorni za zločine budu kažnjeni. 

„Kako je predsednik Vučić to precizno primetio, osnivanje tog Specijalnog suda i njegov rad i sadašnja situacija stvar su odnosa Albanaca i njihovih partnera i prijatelja. Ja bih na to samo dodao da nisu nas pitali kada su osnivali taj sud i odlučivali o načinu kako će raditi, kada je moglo da se dogovoriti da to bude zaista međunarodni sud. Nemoj ni sada da nas zovu kada su se posvađali“, naveo je on.