Nekad zakupac dela Gimnazije je i zapalio, skinuo "nanogicu"

Vesti 05. jan. 201815:41 > 17:17
Podeli:
Izvor: N1

Osumnjičeni za podmetanje požara u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji Nemanja Gavrilović nosio je nanogicu zbog ubistva u pokušaju, a u noći kada je izazvao požar, skinuo je elektronski nadzor, rečeno je za Betu u Višem sudu u Kragujevcu. Osumnjičeni je od 2012. zakupljivao deo prostora škole, i to na dve godine, kažu iz Gimnazije.

Nemanja Gavrilović je bio poznat policiji i sudskim organima jer se tereti za krivično delo ubistvo u pokušaju iz 2014. godine zbog kojeg je bio u bekstvu. Posle dobrovoljne predaje policiji, Gavrilović je u julu 2017. godine uhapšen i stavljen u pritvor koji mu je sud odredio još u januaru 2016. godine zbog bekstva povodom postupka za ubistvo u pokušaju.

U Višem sudu u Kragujevcu je rečeno agenciji Beta da je taj sud Gavriloviću ukinuo pritvor na predlog odbrane i uz saglasnost tužilaštva, u novembru 2017. godine, ali mu je određen elektronski nadzor.

„Sud je ukinuo pritvor, ali je Gavriloviću određena mera zabrane napuštanja stana uz primenu elektronskog nadzora, odnosno popularne nanogice, ali je on tu meru prvi put prekršio u noći kada je podmetnuo požar u gimnaziji“, rekla je portparolka Višeg suda u Kragujevcu Svetlana Simović.

Ona je dodala da se postupak protiv Gavrilovića u vezi sa krivičnim delom nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija koje mu se stavlja na teret iz letošnjeg dogadjaja, nalazi u fazi potvrdjivanja optužnice.

Tužilac zatražio pritvor

Danas je obavljeno saslušanje, nakon čega je tužilac zatražio od Osnovnog suda odredjivanje pritvora za N.G. za koga se sumnja da je izvršio krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti.

Portparolka Osnovnog tužilaštva Marija Mladenović rekla je agenciji Beta da je u krivičnoj prijavi navedeno da je osumnjičeni 4. januara u ušao u Prvu kragujevačku gimnaziju polomivši prozorsko staklo.

On je prvo otvorenim plamenom zapalio kancelariju direktora, a zatim je na isti način izazvao požar u kabinetu sekretara škole, računovodstva, kabinetu za strane jezike i zbornici.

Kako nezvanično prenosi agencija Beta, 37-godišnji Nemanja Gavrilović bio je u julu prošle godine sa još dvojicom mladića zabarikadiran s bombama i puškom u podrumu jedne zgrade u naselju Bubanj.

Gavrilović je, inače, u jednom delu škole u kojoj je podmetnuo požar, najpre 2012. godine imao teretanu, a kasnije je tu otvorio djački restoran. Kako su ranije preneli pojedini kragujevački portali Gavrilović je ugovor sa školom jednostrano raskinuo i optužio direktorku Slavicu Marković za mahinacije koje su ga dovele do poslovnog neuspeha. Sve te optužbe Marković je još tada odbacila u demantiju u kome je objasnila sve uslove ugovora koji nisu ostavljali prostor za drugačije dogovore koje je Gavrilović navodno očekivao.

Pomoćnica direktorke: Nije plaćao račune

Osumnjičeni je od 2012. zakupljivao deo prostora škole, i to otprilike na dve godine, rekla je za Radio 034 pomoćnica direktorke Gimnazije, Sanela Ristić-Ranković.

Na pitanje kako je moguće da je prostor škole izdat osobi sa dosijeom, kaže da nije sigurna da je tada taj dosije postojao. Navodi da je ugovor bio na dve godine. Ideja je bila da se taj prostor izda, da ga zakupac opremi, sredi, i da to ostane na raspolaganju školi, navela je. Takođe, razlog za izdavanje bio je, kako navodi, potreba da se đaci šalju na takmičenja i finansiranje toga.

„Škola je na budžetu Republike Srbije, kao škola od posebnog interesa i nije bilo bojazni da se računi neće plaćati, ali je za neke stvari trebalo više novca, kao što je slanje naših učenika na takmičenja“, navela je dodajući da ta škola ima više takmičara od većine ostalih.

Kaže da se takmičenja često finansiraju iz sopstvenih sredstava, ali i od izdavanja svečane sale za koncerte i fiskulturne sale. Taj prostor, koji je ta osoba dobila na korišćenje nije bio opremljen, ideja je bila da se prostor izda i da zakupac opremi taj prostor, a po ugovoru je sve to trebalo da ostane školi, navela je Ristić-Ranković.

„Zakupac nije plaćao na vreme račune, čim je istekao ugovor direktorka nije dozvolila da se on obnovi, pa se ta osoba osetila oštećenom“, navela je.

Zgrada, kaže, nema čuvara, jer zakonom to nije predviđeno: „Ne mogu da se setim koje godine su ukinuti čuvari, kao mera štednje“. Kaže da je, do 1 sat posle ponoći, tu je pomoćni radnik, a da škola ima sigurnosne kamere, na osnovu kojih je i identifikovan osumnjičeni za podmetanje požara.

Kako je prenela, on je u školu ušao sa zadnje strane, preko đačkog toaleta. Sam izbor zapaljenih lokacija je izbor baš simboličnih delova zgrade, i sugeriše da sve to nije bilo slučajno, navela je Ristić-Ranković.

Izgorelo je, inače, pet kancelarija i jedna učionica. Nastavničko osoblje i jedan broj učenika danas su od paljevine čistili okolne prostorije.