Novine za osmake – put do željene škole lakši ili teži?

Vesti 04. jan. 201818:35 > 18:48
Podeli:
Izvor: N1

Da li će osmacima od sada put do željene srednje škole biti teži? Izmenjen je sistem za bodovanje male mature i predviđa da učenici manje bodova dobijaju na osnovu uspeha tokom osnovnog obrazovanja, dok je povećan broj poena koje mogu da osvoje na testovima.

Dok iz Ministarstva prosvete tvrde da je ta odluka doneta pre početka školske godine, roditelji kažu da su „zatečeni“. 

Zbog „jagme“ za ocenama, kako je to slikovito opisala pomoćnica Mladena Šarčevića, Vesna Nedeljković, đake osmake čeka drugačije bodovanje njihovog znanja na maloj maturi. Izmenama Pravilnika, od sada, učenici će na postignut uspeh u školi dobijati maksimalno 60, a na testovima 40 poena. 

Osim što je promenjena dosadašnja 70 – 30 proporcija, menja se i broj bodova po pojedinačnim ispitima. Tako test iz srpskog i matematike nosi po 13, a kombinovani, umesto dosadašnjih 10 – 14 poena. Na pitanja: kada je odluka doneta, zašto i ko je o njoj obavešten, iz Ministarstva prosvete u kratkom pisanom odgovoru poručuju: 

„Pravilnik je promenjen zbog veće objektivnosti, jer je jurnjava za ocenama i prosekom postala veliko opterećenje za učenike, roditelje i nastavnike. Svi su na vreme informisani o promeni, jer smo promenu najavili tokom prethodnog zavrsnog ispita, dakle, pre početka tekuće školske godine.“

Međutim, roditelji tvrde da su zatečeni. U potrazi za odgovorima obraćali su se i Udruženju „Roditelj“, gde za N1 kažu: niko nije bio obavešten o izmenama koje slede svega par meseci uoči male mature, tajming je loš. 

„Prosto je sredina školske godine i deca i roditelji su već počeli sa nekim pripremama za malu maturu i ovo je sada unelo jedan veliki nemir i uznemirenost, zato što menja situaciju. Deca i roditelji već imaju neku kalkulaciju u svojoj glavi kako će da izgleda kraj školske godine, koje ocene već imaju i kako bi oni mogli da popune ona mesta na koja žele da se upišu“, kaže Gordana Plemić iz Udruženja Roditelj.

A kako će se izmene odraziti na učenike? Zaposleni u prosveti imaju različita mišljenja. Iz Unije sindikata prosvetnih radnika kažu da je povećanje broja bodova iz kombinovanog testa dobra odluka.

„Zato što jedna hemija je, recimo, na tom kombinovanom testu nosila samo jedan i po bod. Ako vi detetu kažete da ide na pripremnu nastavu iz ovih pet predmeta, a on zna da će će nositi samo jedan i po bod – koji je njegov motiv da se dodatno priprema? Koliko će to da promeni? Neće mnogo, jer i tako i tako smo mi držali pripremnu nastavu“, objašnjava Miljan Mićunović iz Unije sindikata prosvetnih radnika. 

U promeni sistema bodovanja ne leži ključ problema male mature – smatra profesorka srpskog jezika i književnosti Vesna Vojvodić. Kao predstavnik sindikata „Nezavisnost“ kritikuje izmene, rečima da su „kozmetičke“.

„Ja iskreno ne verujem i mislim da onaj ko se bavi prosvetnim radom izvesno vreme ne može da veruje da će puka promena proporcija rešiti nagomilane probleme u prosveti. Nevolja je kod nas što je realizacija male mature ne samo stresna za učenike koji se možda tada po prvi put susreću sa pokušajem objektivnog vrednovanja znanja, nego je ogroman pritisak i za prosvetne radnike“, smatra profesorka Vesna Vojvodić. 

Učenici osmog razreda polagaće malu maturu 18.19 i 20. juna 2018. godine, jer su ti datumi odavno zaokruženi u kalendaru obrazovno-vaspitnog rada Ministarstva prosvete za tekuću školsku godinu.