Gosti N1: Ana Brnabić ne razume slobodu i suštinu medija

Vesti 04. jan 201818:21 > 18:24
N1

Ova vlada ne želi da obezbedi slobodu medija, a premijerka Ana Brnabić svojim izjava pokazuje da uopšte ne razume šta sloboda medija niti suština medija znače, ocenile su novinarka Gordana Suša i Maja Stojanović, iz Građanskih inicijativa.

Premijerka Ana Brnabić i u jednom od novogodišnjih intervjua ponovila da su mediji u Srbiji slobodni, ali da je malo objektivnih novinara. Ta poslednja u nizu ocena usledila je samo nekoliko dana nakon što je premijerka izjavila i da je njen sastanak sa Grupom za slobodu medija bio presedan jer u razgovore nije bilo uključeno i najveće udruženje, Udruženje novinara Srbije.

Sloboda medija je kao bilo koje ljudsko pravo nešto što država mora da obezbedi, ona je glavni faktor koji to obezbeđuje, kaže Stojanović, a samim tim što vlada nije odgovorila na zahteve Grupe za slobodu medija i što je nakon sastanka on minimiziran, jasno pokazuje koliko je državi stalo da bilo šta promeni.

Maja Stojanović je u Danu uživo rekla i da je plaši to što je na sastanku sa tom grupom premijerka bila potpuno drugačija i sve zahteve je saslušala bez kontraargumenta.

„Plaši me šta se desilo posle sastanka, kada je ona očigledno promenila stav i mišljenje ili shvatila da medijskim slobodama ne sme da se bavi u zemlji. To pokazuje da nije samo sloboda medija ugrožena već i vladavina prava i ingerencije vlade, ako imate nekoga ko će da utiče na stav Vlade u bilo kom smislu. Ugrožene su mnogo veće slobode“, rekla je Stojanović.

Plitkost, površnost i bezosećajnost – to je stanje u srpskim medijima

Gordana Suša ocenila je da „plitkost površnost i bezosećajnost“ oslikavaju stanje u srpskim nedijima. Tako je uglavnom u ovim medijima koji podržavaju vlast, kaže Suša i dodaje da su mediji i kao operatori spektakla i zla, kao trgovci informacijama i uticajem, ali i da postoje oaze koje poštuju univerzalna pravila profesionalnog novinarstva.

„Mediji su lakmus papir koji pokazuje kakve su slobode u društvu“, rekla je.

Gordana Suša je istakla da borbe za slobodu medija neće biti do kraja, ako se širi krug ljudi ne uključi. „To je borba i za slobodu svih građana“.

Evidentno je da imamo urušene institucije, imamo zakone ali se oni ne poštuju, projektno finasiranje je izvor korupcije i sušta suprotnost od onoga što bi trebalo da obezbedi, kaže Suša. „Potpuna polarizacija je napravljena na podobne i nepodobne i diskriminacija prema novinarima koji su postali lutajuća meta“, dodaje.

Mediji su pod političkim, finansijskim i bezbednosnim pritiskom – tri pritiska kojima treba da odole i sve je teže, zaključila je Suša.

Stojanović je ocenila da Brnabić diskredituje novinare i diskriminiše novinare na osnovu toga na koji način novinari rade, a glavna meta su novinari koji poštuju kodeks i mogu da kažu da se bave novinarstvom na način koji je potreban, uz kritički odnos prema vlasti i postavljanje pitanja na koje treba dati odgovore. „Ana Brnabić je svojim odgovorima pokazala ne razume šta znači sloboda medija i kako bi država trebalo da se odnosi prema tom pitanju“, rekla je.

Stojanović je ocenila i da slika o stanju srpskih medija u samoj Srbiji i van nje nije različita, i podsetila da su svi međunarodni faktori koji se bave slobodnom medija ukazali da je sloboda medija u Srbiji ugrožena.

„Ne bih rekla da se percepcija spolja i iznutra razlikuje, već percepcija predsednika i premijerke u odnosu na sve nas“, kaže.