Požar u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, uhapšen osumnjičeni

Vesti 04. jan. 201810:17 > 14:11
Podeli:
Izvor: N1

U Prvoj kragujevačkoj gimnaziji noćas je izbio požar, a u gašenju požara je učestvovalo 11 vatrogasaca spasilaca i četiri vatrogasna vozila, rečeno je agenciji Beta u Upravi za vanredne situacije Kragujevac. Kragujevačka policija je uhapsila jednu osobu zbog sumnje da je podmetnula požar.

„Prijava za požar stigla je vatrogasno spasilačkoj brigadi u 3.22, a vatrogasci su počeli gašenje nekoliko minuta kasnije. Zahvaljujući munjevitom reagovanju vatrogasaca, požar je lokalizovan i sprečena je veća šteta“, rekao je načelnik Uprave za vanredne situacije Zoran Kočović.  

Požar je zahvatio unutrašnjost zgrade, prizemlje i prvi sprat na levom krilu gde se nalaze učionice i nastavnička kancelarija.  

Kočović je naveo da zbog predostrožnosti u Prvoj gimnaziji i sada dežuraju jedno vatrogasno vozilo i tri vatrogasca.  

Prema rečima Kočovića formiran je tim u čijem su sastavu pripadnici policijske uprave i uprave za vanredne situacije čiji je zadatak da se utvrdi uzrok i materijalna šteta.  

Policija je saopštila da je uhapsila N.G (37) iz Kragujevca, zbog sumnje da je prošle noći oko dva sata posle ponoći podmetnuo požar u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji.

U saopštenju Policijske uprave se navodi da je osumnjičenom po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Kragujevcu, određeno zadržavanje do 48 sati zbog sumnje da je izvršio delo protiv opšte sigurnosti. On će uz krivičnu prijavu biti sproveden tužiocu.

Prva kragujevačka gimnazija je škola od nacionalnog značaja, osnovana je 1833. godine i pod zaštitom je kao spomenik kulture prvog stepena.  

Direktorka: Izgorelo pet kancelarija i jedna učionica

„Potpuno je uništena direktorska kancelarija, kancelarije gde su sekretar škole, računovodstvo, nastavnička kancelarija kao i jedna učionica“, rekla je direktorka Slavica Marković.

Slavica Marković je izjavila da je šteta „ogromna“ – izgorela je dokumentacija, vredne knjige i slike u kancelarijama direktora, sekretara, računovodstva, u zbornici i jednoj učionici.

Ona je izjavila da će i pored te štete nastava moći nesmetano da se odvija posle Božića.

Prvu Gimnaziju u Kragujevcu pohađa 1.216 učenika.