Lopandić o pregovorima sa EU: Najzad novi vetrovi iz Brisela

Vesti 03. jan 201817:54 > 18:14
N1

Ovo je novi period za proširenje i perspektive članstva za zemlje Zapadnog Balkana i posebno Srbije, ocenio je u Danu uživo bivši ambasador Srbije pri EU Duško Lopandić. Postoji uzajamni interes Srbije i EU da proces integracije bude završen i uspešan, dodao je.

Srbija je u prethodnoj godini otvorila šest poglavlja u pregovorima sa EU – što znači da ih je ukupno otvorila 12 od 35. Iz pregovaračkog tima poručuju da nisu zadovoljni brzinom otvaranja, dok generalna sekretarka evropskog pokreta Suzana Grubješić poručuje da će Srbija ovim tempom zatvoriti sva poglavlja tek za 12 godina.

„Godinama traju pregovori puževim korakom, puzajući pregovori, i krajem godine najzad su iz Brisela počeli da stižu novi vetrovi, nove najave, govori se o 2018. kao ključnoj godini, 2019“, kazao je Lopandić.

On je istakao i da je važno to što je Bugarska najavila samit EU-Zapadni Balkan koji je je Zapadni Balkan čekao 15 godina.

„Poslednji je bio 2003, pokretali smo inicijative da se organizuje i to nije uspelo. Ne treba imati prevelika očekivanja od tog samita, ali ni biti preskroman. Treba da očekujemo nove inicijative u narednim mesecima od strane EU, a najvažnije za nas je pitanje finansijske podrške“ kazao je on.

Vrata EU su nam malo odškrinuta, ali rokove možemo ispuniti

On je ocenio dobrim signalom izjavu visoka predstavnica EU Federike Mogerini da će put Balkanskih zemlja ka EU biti odlučujući u 2018. godini.

„To je dobar signal, kao što je dobar signal i ono što su (predsednik EK) Žan Klod Junker i (francuski predsednik) Emanuel Makron rekli o mogućnostima proširenja, ali još uvek je dosta otvorenih pitanja. Može da se kaže da su vrata malo odškirnuta, ali treba iskoristiti period od narednih nekoliko godina… to nije ni prekratko, ali jeste realistično, imajući u vidu dokle smo stigli, ako se ubrzaju poglavlja onda možemo da ispunimo razne rokove“, dodao je Lopandić.

On je rekao da očekuje da će početkom naredne decenije, po logici stvari, proces ulaska Srbije u EU biti završen.

„Ne možete večno da pregovarate, mislim da je Zapadni Balkan nije običan region za EU. Unija se nije proslavila u istočnoj Evropi, južnom Mediteranu, i nije joj potreban neuspeh. Postoji uzajamni interes da proces bude završen i uspešan“, zaključio je.