Ministar u obilasku jedinice avijacije, migovi samo po pisti

Vesti 02. jan. 201818:02 > 18:02
Podeli:
Izvor: Tanjug/Ministarstvo odbrane Srbije

Kako bi izgledalo uzbunjivanje dežurne jedinice lovačke avijacije Vojske Srbije, drugog dana Nove godine proverio je ministar odbrane Aleksandar Vulin. Kaže da je nebo nad Srbijom bezbedno, a da od NATO bombardovanja Ratno vazduhoplovstvo i protivvazdušna odbrana nisu bili u boljem stanju niti imali veći broj vazduhoplova i bolje sisteme.

  Među njima su i migovi 29, koji su stigli iz Rusije, a čije remontovanje je, kaže ministar, ušlo u drugu fazu. Kada će ono biti i gotovo Vulin nije mogao da potvrdi.

U osam minuta do 11 na aerodromu u Batajnici oglasila se sirena za uzbunu. Ka migovima 29 potrčali su piloti i tehničko osoblje. Užurbane pripreme i za nešto manje od osam minuta avioni su spremni za poletanje.

Iako su avioni osposobljeni da lete po svim vremenskim uslovima, danas se nisu odvajali od piste.

„Danas je vreme inače nepovoljno za letenje tako da smo samo do te faze prikazali našu brzinu i spremnost da reagujemo na eventualnu uzbunu, odnosno na eventualnu pojavu x formacija“, rekao je Aleksandar Piposki, komandir dežurne jedinice.

U Vojsci navode da Ratno vazduhoplovstvo i Protivvazdušna odbrana 24 sata svakog dana štite vazdušni prostor Srbije.

„Pored aviona mig 29 koji ste imali priliku da vidite kao lovačka avijacija u cilju presretanja i identifikacije potencijalnih pretnje, pored njih se nalaze u dežurstvu i snage vazdušnog osmatranja, javljanja i navođenja, koje budno prate šta se dešava u našem vazdušnom prostoru kao i raketne jedinice za protivvazduhoplovnu odbranu“, kaže Komandant RViPVO general-major Ranko Živak.

Ministar odbrane navodi da Vojska trenutno ima tri aviona MiG-29 i isto toliko MiG-21 koji su u letnom stanju i potpuno spremni za izvršavanje zadataka. Aleksandar Vulin ističe da je u toku druga faza remonta MIGova koje je Srbija dobila od Rusije.

„To podrazumeva dalji nastavak remonta, skidaju se neki delovi, postavljaju se drugi da sada ne ulazimo u detalje. Rokovi se poštuju sve je kao što je dogovoreno, veoma smo zadovoljni, što je veoma važno, ne samo rokom nego i kvalitetom radova. O rokovima je rano govoriti“, poručio je Vulin.

On nije mogao ni da precizira kada će Srbija zavšiti nabavku šest transportnih helikoptera Mi-17, ali je istakao da se nada da će to biti urađeno do kraja godine.