Kancelarija: Telefonski saobraćaj s Kosovom kao i do sad

Vesti 02. jan 201816:54 > 17:00
Freeiages/sgback

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopštila je da će se telefonski saobraćaj između centralne Srbije i Kosova odvijati po domaćim tarifama i da za pozive u okviru fiksne i mobilne telefonije "Telekoma Srbija" neće biti potrebno birati kod za geografsku oblast +383, "uprkos politički motivisanim izjavama" iz Prištine.

„Na teritoriji Srbije nastaviće da funkcioniše jedinstven telekomunikacioni sistem, od Horgoša do Dragaša, i korisnici usluga kompanije MTS nastaviće da pozivaju centralnu Srbiju na isti način kako su to činili do sada, i obrnuto. Najnovije dezinformacije Prištine u vezi s navodnom univerzalnom upotrebom pozivnog broja +383 za cilj imaju stvaranje nespokojstva i unošenje zabune među građane Srbije na Kosovu i Metohiji“, navodi se u saopštenju.

Ranije je na sajtu Radio-televizije Kosova navedeno da će međunarodni pozivni brojevi Srbije (+381), Monaka (+377) i Slovenije (+386), koje su koristili kosovski telefonski fiksni i mobilni operateri, biti ukinuti do juna ove godine. Takođe je navedeno da u 2018. godini neće biti međunarodnih telefonskih operatera na Kosovu, jer će Kosovo imati samo svoj pozivni broj +383.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je, međutim, navela da će Beograd poštovati dogovore iz Brisela, uključujući i Sporazum o telekomunikacijama, ali da neće dozvoliti naknadno upisivanje sadržaja u taj sporazum, niti njegovu zlonamernu interpretaciju na štetu srpskog naroda u pokrajini i interesa Srbije.

„Podsećamo da nije reč o pozivnom broju za samoproglašenu državu Kosovo, već za autonomnu pokrajinu, teritorijalnu oblast u okviru Srbije, što se može videti i iz pisma koje je Srbija poslala Međunarodnoj telekomunikacionoj uniji, gde se navodi da se pozivni broj ustupa za teritorijalnu oblast Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija. U odgovoru Unije nedvosmisleno piše da se korišćenjem termina ‘Kosovo’, ne prejudicira status i da će u tehničkim aneksima i biltenima ove organizacije biti propraćeno takvom fusnotom“, navela je ta Kancelarija.