Stefanović: EU i SAD da se jasno izjasne o Specijalnom sudu

Vesti 02. jan 201814:02 > 14:12
Tanjug / Dragan Kujundžić

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanovića kaže da Srbija očekuje da se Evropska unija i Amerika jasno izjasne o odnosu zvaničnika u Prištini prema formiranju Specijalnog suda za ratne zločine Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Takođe, dodaje Stefanović, Srbija traži da se izajsne i o pretnjama koje se mogu čuti, pre svega od brata kosovskog premijera Dauta Haradinaja koji je poručio da će prvo hapšenje za Specijalni sud ponovo aktivirati bivšu OVK.

„Mislim da je važno da nam kažu vrlo jasno šta oni misle kad ti ljudi koje podržavaju kažu da će se, ukoliko se bude tražila pravda i budu gonili zločinci, stvarati neke nove terorističke formacije koje će ponovo ubijati ljude“, rekao je Stefanović u intervjuu Tanjugu.

On ocenjuje da je važno da se zna šta Evropa misli o tome da bi i Srbija mogla da se odredi u nekim pitanjima.

„Jer, ako u Srbiji vlada vladavina prava, ako se Srbija trudi da sudi svakom ko je ratni zločinac, da u našoj zemlji ima pravično, ali i suđenje koje će vratiti pravdu i žrtvama, onda mislim da je normalno da se to dešava na celoj teritoriji Republike Srbije, pa naravno i za one zločine koji su činjeni nad Srbima“, rekao je Stefanović.