Jovanović: DSS otvoren za koalicije po političkoj srodnosti

Vesti 02. jan. 201812:26 > 12:26
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović izjavio je da će on biti nosilac liste ukoliko DSS izađe samostalno na beogradske izbore, ali da treba razmišljati i o jačanju koalicija po "političkoj srodnosti" stranaka.

Jovanović je agenciji Beta rekao da DSS ima „odlične nove, mlade i kvalitetne ljude“ koji bi mogli da rade u interesu Beograđana i da bi on bio nosilac te liste, ako tako odluče stranački organi.

Ako bi se izbori odvijali u normalnim političkim uslovima, DSS bi sigurno izašla sama, ali pošto nije tako, i pošto političke okolnosti, kako je rekao, „nisu čiste“ jer postoji mogućnost istovremenog održavanja vanrednih parlamentarnih izbora, kao i zbog pokretanja pitanja Kosova, ipak je „veća šansa“ da DSS bude u savezništvuu s nekim „srodnim političkim opcijama“.

„Dve stvari mogu da promene prirodu beogradskog izbornog procesa: kosovski proces, odnosno predaja Kosova koja je u toku, davanje stolice Kosovu u UN, ako Srbija nečim drugim bude zadovoljna kako je najavio (predsednik Srbije Aleksandar) Vučić, i zbog mogućnosti vanrednih parlamentarnih izbora. U tom slučaju smo otvoreni za koalicije“, rekao je lider DSS-a.

Objasnio je da treba razmišljati o jačanju koalicija po „političkoj srodnosti“ stranaka, što su za DSS „Dveri“ i „Zdrava Srbija“ Milana Stamatovića.

„Milan Stamatović i Boško Obradović znaju moj stav o beogradskim izborima i, ako se nastavi proces koji je u toku po pitanju Kosova i Metohije, mislim da bi to bilo krajnje odgovorno da sarađujemo. Znaju moj stav, ne znam koliko sluha imaju za njega, a moj stav je saradnja s njima jer su to ljudi koji razmilšljaju o očuvanju teritorijalne celovitosti Srbije“, kazao je Jovanović.

Dogovor opozicije o izbornim i medijskim uslovima

On je rekao da bi o izbornim i medijskim uslovima trebalo da se dogovore i da se za njih bore sve opozicione stranke, te da je zato i inicirao sastanak opozicije na koji se, međutim, sve nisu odazvale.

„Mi smo pokrenuli razgovore jer Siniša Mali u ‘Beogradskoj hronici’ razgovara jednom nedeljno s Beograđanima što je zloupotreba RTS-a. To je bio povod za okupljane, i koliko god kolona da bude na izborima, valjda je bitno da se pre toga izborimo za izborne uslove i omogućimo da građani čuju šta su naši planovi i ideja za glavni grad“, rekao je Jovanović.

Upitam zbog čega se Demokratska stranka, Dosta je bilo, Pokret slobodnih građana i Socijaldemokratska stranka nisu odazvali njegovom pozivu na sastanak, kazao je da će PSG na neki od narednih sastanaka sigurno doći, a da je samo u novinama video obrazloženje DJB – da je razlog koalicija DSS-a sa SNS u beogradskoj opštini Vračar.

„Potrebno je da se zajedno izborimo da REM (Regulatorno telo za elektronske medije) radi svoj posao, da se poštuju zakoni, da nema zloupotrebe i da bude bolja kontrola na sam dan izbora, a što se tiče Vračara uvek smo ostavljali slobodu odbornicima da samostalno odlučuju da li će ući u neku postizbornu vlast ili ne“, kazao je Jovanović.

DSS je „čista opozicija“

On je naveo da je DSS „čista opozicija“ što pokazuje time što je sadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Andrej Mladenović „praktično izbačen iz DSS-a“ zbog koalicije sa SNS.

Opoziciono delovanje DSS-a pokazuje i politika koja se, kako je ocenio, „dosta razlikuje“ od one za koju se zalaže vlast, ali i neke opozicione stranke u odnosu na Kosovo i EU.

Upitan da li bi za DSS bilo prihvatljivo uplitanje Rusije u dijalog Beograda i Prištine u Briselu koji Vučić najavljuje ukoliko se na insistiranje Prištine u taj dijalog uključe SAD, on je kazao da je prihvatljivo, ali da su navodi Vučićevi o tome „vrlo čudni“.

„Moramo se vratiti na koren problema. Pitanje Kosova je iz UN prebačeno na Evropsku uniju. Vlasti od 2008. godine su u to uključile EU, a SNS je nastavila i nije radila ništa da to promeni. Reči Vučića deluju u najmanju ruku čudno, jer je mogao da to promeni ili da bar pokuša, ali nije ni pokušao, i još je potpisao Briselski sporazum“, rekao je Jovanović.

On je dodao da Vučić „priča da EU nema alternativu“ i da će „uvesti Srbiju u EU“, što „automatski znači da se Srbija odrekne Kosova i da dozvoli da Kosovo uđe u UN – to je evidentno“.

Vučiću Rusija treba zbog glasača

Jovanović je ocenio da Vučiću Rusija „treba samo zbog glasačkog tela“ i da će Rusija prihvatiti sve o čemu se dogovore Beograd i Priština, što su rekli i predsednik Vladimir Putin i drugi zvaničnici Moskve.

„Vučić ima te varijacije na temu da uspe da pokrije skoro ceo spektar biračkog tela u Srbiji. Jako mu je bitno da ga njegovi birači percepiraju kao patriotskog političara i za to često koristi Rusiju. Mi suštinski u stvari uopšte ne sedimo na dve stolice, nego na jednoj zapadnoj koju je Srbija izabrala parolom da EU nema alternativu, i strateškom odlukom da udjemo u EU“, smatra lider DSS.

Dodao je da Rusija nema problema da prihvati sve što Srbija prhvati, makar Srbija prihvatila i secisiju Kosova.

„Šta više Rusiji će tako nešto olakšati poziciju oko Krima. Rusija niti hoće niti treba da brani našu teritorijalnu celovotost umesto nas. To mi treba da radimo“, istakao je Jovanović i dodao da je za Rusiju mnogo važnije da Srbija ostane vojno neutralna.