Vučević: Neću se izviniti zbog istine koju sam rekao

Vesti 28. dec 201718:31
N1

Potpredsednik Srpske napredne stranke (SNS) i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da se neće izviniti zbog "istine koju je rekao" kada je "kao pravnik i običan građanin" pitao sudije "kome služe, narodu ili lopovima" i "koliko koštaju njihov obraz i čast".

On je za Radio-televiziju Vojvodine kazao da je tom izjavom ukazao na problem „zavisnog sudstva od tajkuna, delova nekadašnjeg režima i spoljnih centara moći“, a da mu je moralni zakon prirodno nalagao da kaže istinu i ne ćuti na nepravdu i nepoštovanju zakona džave.

„Rekao sam ono što ogromna većina građana Srbije misli i oseća. To vidim prethodna dva dana kada sam zatrpan imejlovima i porukama iz svih delova Srbije ljudi koji nude konkretne primere gde su se suočili sa klasičnom sudijskom nepravdom“, rekao je Vučević.

Vučević, koji to izjavio posle oslobađajuće presude bivšem ministru privrede Predragu Bubalu, rekao je danas da je tu izjavu nije dao kao predstavnik izvršne vlasti, već kao građanin Srbije koji nije želeo da uvredi sve sudije, jer smatra da „ogromna većina sudija profesionalno i dogovorno radi svoj posao“.

„Ja mislim da sam ja ugrožen nakon svih ovih napada prethodnih dana, da nema institucije iz pravosudne sfere koja mene nije napala i ukazala da ja nemam prava Ustavom zagarantovana na slobodu misli i izražanja“, rekao je Vučević.

„Podneo sam izjavom sveopštu krivičnu prijavu“

Smatra da sudija u slučaju bivšeg ministra privrede Predraga Bubala nije sudio u skladu sa zakonom, već „sa nekim i nečijim interesima, a ti interesi nisu interesi građana Srbije“.

Upitan zašto nije podneo krivičnu prijavu, Vučević je kazao da je tim javnim apelom podneo sveopštu krivičnu prijavu i da očekuje da Vučević je posle oslobađajuće presude bivšem ministru privrede Predragu Bubalu izjavio da „kao pravnik i običan građanin“ pita sudije „kome služe, narodu ili lopovima“ i „koliko koštaju njihov obraz i čast“.

Tim povodom reagovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je izjavio da je Vučević rekao istinu o stanju u pravosuđu, ali da nije trebao da komentariše presudu.

Nekadašnji ministar privrede i privatizacije Srbije Predrag Bubalo oslobođen je u utorak pred Višim sudom u Beogradu optužbi da je zloupotrebio položaj prilikom prodaje državnih akcija u Luci Beograd. Prvostepenom presudom i ostalih sedam optuženih je oslobođeno optužbi za zloupotrebu službenog položzaja i zloupotrebu odgovornog lica. Suđenje je počelo jula 2014. godine kada je Bubalo odbacio sve optužbe za zloupotrebu prilikom prodaje državnih akcija Luke Beograd tokom 2005. godine kompaniji „Vorldfion“ iz Luksemburga Milana Beka, koji je prisustvovao izricanju presudu. Bubalo, ministar u vladi Vojislava Koštunice, uhapšen je u junu 2013. godine a slučaj Luke Beograd je, po ranije više puta izrečenim ocenama Evrpske unije i Saveta za borbu protiv korupcije, jedna od 24 sporne privatizacije u Srbiji.
(