Sudije uvređene, Vučević se ne kaje, a premijerka ga razume

Vesti 27. dec 201718:33 > 18:34
N1

Burne reakcije posle jučerašnjih kritika potpredsednika SNS-a i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, na račun sudstva zbog oslobađajuće presude bivšem ministru Predragu Bubalu u slučaju Luka Beograd. Na njegovo pitanje - ''da li sudije služe narodu ili dokazanim lopovoma'', reagovali su Društvo sudija i predsednik Visokog saveta sudstva.

Smatraju da je u pitanju do sada najsnažniji pritisak na nezavisnost sudstva. Vučević danas kaže kako od svojih stavova ne odstupa.

Oslobađajuća presuda bivšem ministru Predragu Bubala, naterala je, kako se sam predstavio, pravnika i građanina Miloša Vučevića da se zapita: „Gospodo sudije, kome vi služite, narodu ili dokazanim lopovima? Kome se zaklinjete, gospodo sudije – državi, Ustavu i pravnom poretku Srbije, ili onima koji vam pune džepove dok u vaše ime sebi po ko zna koji put pišu oslobađajuće presude? Koliko košta vaša pravda, gospodo sudije? Koliko košta vaš obraz i vaša čast da nas sve ubeđujete da lopovi nisu lopovi?“

Potpisnik ovih redova javnosti je poznatiji kao gradonačelnik Novog Sada i potpredsednik SNS.

„Nemam apsolutno ništa novo da dodam, ostajem pri tome što sam rekao“, kaže Vučević, i dodaje: „U životu nisam dobio toliko poruka podrške od običnih građana“.

Nikad u svom u životu, a skoro 30 godina sam sudija, nisam ovako nešto pročitala, navela je Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije.

Boljević kaže da je ovo do sada najgori napad na sudstvo. Zbog te izjave u četvrtak zaseda i Visoki savet sudstva, čiji predsednik takođe kaže da je istup novosadskog gradonačelnika dosad nezapamćen.

„Ne pamtim da se do sada desio ovakav napad na pravosuđe, a poseban je problem što je to izgovorio izgovorio političar, koji je uz to i pravnik. Nikada do sada niko nije na takav način komentarisao rad suda“, rekao je predsednik Visokog saveta sudstva Dragomir Milojević, prenosi Insajder.

Rekao sam ono što većina građana misli – odgovara gradonačelnik Novog Sada. „A to da mi neko priča da su nezavisni? Pa od koga ste nezavisni? Pa vi budite nezavisni od spoljnih centara moći i od tajkuna, nemojte da budete nezavisni od naroda“, prokomentarisao je.

Društvo sudija se, s druge strane – pita šta je sledeće? Posle ovoga, kažu, očekuju još drastičniji napad na pravosuđe.

„Da li će se zvati reizbor ili će se na neki drugi način vršiti selekcija sudija i tužilaca – to nije bitno, ali će to biti drastičan napad na pravosuđe“, kaže Boljevićeva.

N1: S kojim ciljem?

Boljević: „S ciljem da se pravosuđe u potpunosti podredi izvršnoj vlasti.

Predsednica te vlasti, premijerka Ana Brnabić ironično konstatuje „šta god rekli – bićemo krivi“.

Da smo ćutali, kaže, optužili bi nas za dogovor, kad govorimo – to je pritisak na pravosuđe.

„Mogu da razumem Miloša Vučevića, zvala sam ga jutros telefonom, potpuno mogu da razumem tu frustriranost, mislim da je to još jedan dokaz da nam svakako trebaju reforme u pravosuđu“, kaže Brnabićeva.

N1: Imate li problem s tom izjavom?

Brnabić: „Ne bih dalje, mislim da sam dovoljno rekla u ovom trenutku“.

Sam Vučević spreman je, kaže, da podnese bilo koju cenu za reči koje je izgovorio, a od kojih, ponavlja, ni za jotu ne odstupa. Da, između ostalih, i predsednik Srbije osudi njegovo ponašanje – to očekuje Društvo sudija.