Bubalo: Želim samo da se isplačem zbog onog što sam preživeo

Vesti 26. dec 201718:15 > 19:53
N1

Jedna od 24 sporne privatizacije, na čijem rasvetljavanju je godinama insitirala Evropska unija dobila je sudski epilog. Prvostepenom presudom nekadašnji ministar privrede Predrag Bubalo i još sedam osoba oslobođeni su odgovornsoti u slučaju Luke Beograd zbog nedostatka dokaza.

 Bubalo nije želeo da komentariše presudu, navodeći da mu se „plače“ zbog svega što je preživeo.

Ministar privrede u vladi Vojislava Koštunice Predrag Bubalo, nije zloupotrebio položaj, oštetio Luku Beograd i omogućio preduzeću Worldfin Milana Beka da stekne korist od 14,3 miliona evra.

To je jednoglasna odluka sudija Specijalnog suda, koji smatra da Tužilaštvo nije dokazalo optužbe protiv njega i još sedam osoba iz Agencije za privatizaciju i preduzeća Luka Beograd.

„Sudsko veće je utvrdilo da Tužilastvo nije obezbedilo dovoljno dokaza da potkrepi svoje tvrdnje i zaključuje da su optuženi primenjivali tadašnje zakone, kao i da ne mogu biti odgovorni za eventualne zakonske nedostatke… Optuženi nisu imali one dužnosti koje im je Tužilaštvo stavilo na teret, pre svega obavezu ponovnog utvrđivanja vrednosti akcija… Nelogično je da je su optuženi za nevršenje službene dužnosti, a istovremeno i za iskorišćavanje službenog položaja“, naveo je Danko Laušević, predsednik sudskog veća.

Ogorčen na kolege političare i medije Predrag Bubalo nije želeo da daje izjave.

„Ja bih samo želeo da se najstrašnije isplačem zbog onoga što su mi aktuelna valst i sredstva javnog informisanja uradili u životu, nista više“, rekao je Bubalo.

Na pitanje N1 da li to hoće da kaže pred kamerama, odgovorio je da nema potrebe: „Samo to prenesite“.

Iz Tužilaštva najavljuju žalbe, a za to su dobili produženi rok od 30 dana. Tek kada dobiju detaljno napisanu presudu odlučiće u kom pravcu će ta žalba ići. Odbrana je, međutim, zadovoljna, ali ponavlja tezu koju je izneo i Bubalo – ceo proces je bio montiran.

„Ovo je postupak koji je vođen kampanjski i u propagandne svrhe, da bi se pokazalo kako je ta privatizacija lopovska i gangsterska, pa su onda i ministri lopovi, te kampanjske optužnice su kad tad osuđene na propast“, kaže advokat Sead Spahović.

Predrag Bubalo proveo je u pritvoru pola godine, od juna do decembra 2013. Suđenje je počelo u julu 2014. tokom suđenja saslušan veliki broj svedoka, među kojima i vlasnik Worldfina Milan Beko.

On je saslušan kao svedok i tada je rekao da je Luka Beograd njegov najgori posao u životu. Za to preduzeće vezivane su brojne afere, od same provatizacije 2004. i 2005. godine, do spora s Gradom Beogradom oko vlasništva nad parcelom. U septembru ove godine oglašena je i prodaja delova Luke i povezanih preduzeća.