Hojt Ji: Srbija da pokaže da podržava viziju EU, a ne Rusije

Vesti 23. dec 201717:19 > 17:33
DANIEL MIHAILESCU / AFP

Savet SAD Srbiji je da "jasno stavi do znanja državama-članicama EU da je 100 odsto posvećene prijemu" i da "pokaže da podržava viziju EU, a ne Rusije", rekao je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Aziju Brajan Hojt Ji u intervjuu za grčku novinsku agenciju ANA-MPA u kojem je odgovorio na niz pitanja o temama Balkana.

Zamoljen da objasni „kakvu je poruku želeo da pošalje srpskim vlastima“ svojim stavom koji je izneo tokom posete Srbiji da „Beograd ne može da sedi na dve stolice“, Ji je rekao da „podržavamo napore Srbije da se pridružimo Evropskoj uniji“.

„Naš savet u Srbiji (i drugim zemljama koje teže članstvu u EU) je da jasno stave na znanje državama-članicama EU da su 100 odsto posvećene prijemu, a ne da ih rastržu eventualne dileme i suprotstavljeni interesi“, rekao je on.  

On je dodao da SAD ne traže od Srbije da pokvari odnose sa Rusijom ili s bilo kojom drugom zemljom.

„Međutim, Rusija gaji viziju Balkana koja se jasno razlikuje od vizije u Evropi (kao i naše). Srbija bi takođe trebalo da na delu i rečima pokaže da podržava viziju EU, a ne Rusije“, izjavio je Brajan Hojt Ji.

Neki koraci koje je učinila Srbija, podržavajući destabilizacione, agresivne stavove Rusije (uključujući nedavno glasanje protiv rezolucije UN o ruskoj okupaciji i pokušaju aneksije Krima), nisu kompatibilni s politikom EU. To znači da nisu u skladu sa evropskim aspiracijama Srbije, rekao je on.  

Ponovio je da „SAD i njihovi evropski partneri podržavaju Srbiju ne samo na rečima, već kroz pomoć, trgovinu i investicije, što joj pomaže da postigne utvrđeni cilj – prijem u EU. Taj stav nije nov, niti je to neki ostatak prethodne američke administracije, već je to sadašnja politika SAD“.  

„To je ista poruka koju je Srbija i ranije čula iz Bele kuće i Stejt departmenta tokom nedavne posete potpredsednika (Vlade) i ministra spoljnih poslova (Ivice) Dačića“, rekao je Brajan Hojt Ji.  

Kosovo

U vezi s Kosovom koje se, piše ANA-MPA, „priprema da u februaru proslavi desetogodišnjicu svoje nezavisnosti, Hojt Ji navodi da je ono zaista postiglo impresivan napredak, ali ima još mnogo posla“.  

„Za tako mladu demokratiju, to će, naravno, zahtevati dug i naporan rad. Sjedinjene Države nastaviće da pomažu Kosovu u jačanju vladavine prava, širenju ekonomije i borbi protiv korupcije. Kosovska vlada treba da ubrza reforme u ovim oblastima kako bi ojačala demokratske institucije i ekonomski rast“, rekao je on.

Podvukao je da bi „Kosovo takođe trebalo da obnovi napore za normalizaciju odnosa sa Srbijom u cilju ostvarivanja napretka u evroatlantskim integracijama i da na kraju na međunarodnoj sceni zauzme mesto na koje ima pravo“.  

BiH

Za Bosnu i Hercegovinu Brajan Hojt Ji je u intervjuu rekao, prenosi grčka agencija, da „Zapad treba da se potrudi da pomogne toj balkanskoj zemlji da reši ključne političke i ekonomske probleme i da postigne kompromise o gorućim pitanjima, kao što je reforma izbornog zakona“.  

On je rekao da je BIH „u posljednjih dvadeset godina postigla značajan napredak, ali nažalost zaostaje za svojim susedima u smislu ekonomskog rasta, pravnog poretka i evroatlantskih integracija“.  

„Status kvo često koristi korumpiranim političarima. Ti isti političari koriste retoriku podele da bi podstakli etničke tenzije i dezorijentisali javnost, umesto da naporno rade na upravljanju (tom zemljom)“, rekao je on i naglasio da bi „korumpirane političare trebalo staviti na odgovornost, suprotstaviti se klijentelističkoj mreži koja ih drži na vlasti i ojačati pravni poredak“.  

Grčka i Makedonija

Atina i Skoplje imaju odličnu priliku da reše pitanje imena u 2018. godine, ocenio je Brajan Hojt Ji, pozivajući Grčku i Makedoniju da pregovaraju „u dobroj veri“ i uz nastavak posredovanja specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija, veterana američke diplomatije Metjua Nimica.  

Američki zvaničnik je na pitanje o Makedoniji rekao da „SAD ohrabruje pozitivan ton vlade premijera Zorana Zaeva, naročito u smislu poboljšanja odnosa sa susedima“, kao i njegova „jasna posvećenost pravnom poretku i transparentnosti, a Sjedinjene Države su privržene podršci ambicioznim reformskim naporima vlade“.  

ANA-MPA ističe da Hojt Ji ima dugogodišnje iskustvo na Balkanu jer je bio generalni konzul SAD u Solunu, te je on, upitan da li će postati ambasador SAD u Skoplju, kako piše štampa, odgovorio da odlučuje Bela kuća, ali da ona „nije objavila ništa o tome“.  

O energetici

Govoreći na kraju intervjuja o energetici, Brajan Hojt Ji je „ukazao na značaj planiranog terminala za tečni naftni gas (LNG) u Alekandrupolisu (Grčka) u sklopu napora EU da se diversifikuju izvori energenata, u interesu energetske bezbednosti“.  

Jer, objasnio je, „jedanaest evropskih zemalja, uključujući i mnoge na Balkanu, zavisi od jednog dobavljača – Rusije, za najmanje 75 odsto godišnjeg uvoza gasa.

„Mnoge od tih zemalja prepoznaju da je ta njihove zavisnosti pretnja njihovoj nacionalnoj bezbednosti i da rade na diversifikaciji izvora te vrste goriva, izvora snabdevanja i puteva distribucije“, rekao je on.  

LNG terminal u Alekandrupolisu će olakšati uvoz gasa sa bilo kojeg mesta u svetu u Južnu i Srednju Evropu, rekao je on. 

„Interkonektori su pritom ključni, kao što su Grčka-Bugarska (IGB) i interkonektor Bugarska-Srbija (IBS), koji će evropskom tržištu nuditi sigurno snabdevanje kroz diversifikaciju energetskih izvora i ekonomske mogućnosti za dobavljače i potrošače“, rekao je američki zvaničnik.  

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Države dele zabrinutost Evrope da bi drugi ‘Turski tok’ i još jedan „Severni tok 2′ smanjili energetsku sigurnost Evrope i konsolidovali njenu zavisnost od ruskog gasa decenijama, a obezbedili bi ‘Gaspromu’ tehnićku mogućnost da prekine ili smanji tranzit gasa preko Ukrajine do 2019. godine, kada se okončava postojeći sporazum o tranzitu s Ukrajinom“.  

On je u intervjuu rekao da „SAD rade zajedno sa svojim partnerima na Zapadnom Balkanu na osnovu dugoročnih zajedničkih interesa“ i podsetio da je avgusta, u Podgorici, potpredsjednik SAD Majkl Pens „ponovo je potvrdio posvećenost SAD jedinstvenoj Evropi, slobodnoj i mirnoj“, i da će „Sjedinjene Države nastaviti da podržavaju svaku od zemalja Zapadnog Balkana dok zajedno želimo takvu budućnost“.  

„To je bio naš osnovni cilj u brojnim administracijama, kao i meni i mojim kolegama. I dok možda postoje neke razlike između politika u tom regionu i američke politike, postoji mnogo više što ujedinjuje narode regiona i SAD nego što nas razdvaja, uključujući i zajedničke vrednosti slobode, pravičnosti i demokratiju“, rekao je Brajan Hojt Ji u intervjuu za grčku novinsku agenciju ANA-MPA.