Levica Srbije podržala kandidaturu Đilasa za gradonačelnika

Vesti 23. dec 201716:37 > 16:40
FoNet/Marija Šoković

Predsedništvo Levice Srbije na današnjoj sednici jednoglasno je odlučilo da podrži kandidaturu Dragana Đilasa za gradonačelnika Beograda jer okuplja "istinski opozicione partije i pokrete u Srbiji", izjavio je lider tog pokreta Borko Stefanović.

Stefanović je novinarima u Beogradu kazao da je Levicu Srbije i Dragana Đilasa spojila ekonomska i socijalna politika, kao i rezultati ostvareni dok je Đilas bio gradonačelnik glavnog grada Srbije.

„Bićemo na toj listi ponosni baštinici i zaštitnici odgovorne socijalno ekonomske politike koja će dati rezultate – jednakost, solidarnost i pravdu koja će staviti čoveka u centar političkog delovanja za razliku od ove nesposobne vlasti“, kazao je Stefanović posle sastanka Predsedništva Levice Srbije sa Đilasom.

On je dodao da će Levica Srbije u kampanji dati maksimalan doprinos, jer Đilas i taj pokret imaju zajedničku viziju razvoja Beograda koja može da se primeni u celoj Srbiji.

Bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas kazao je da je i očekivao podršku Levice Srbije, jer ona baštini iste socijalno ekonomske mere koje je i on pominjao.

Prema njegovim rečima, potrebno je samo šest odsto gradskog budžeta da bi obdaništa i udžbenici u Beogradu bili besplatni i da bi oko 100.000 penzionera dobilo po 150 evra.

 „Svako ko kaže da bi te mere dovele do bankrotstva ne govori istinu, naprotiv one bi razvile Beograd“, rekao je Đilas i dodao da se protivio prodaji PKB i davanju beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“ u koncesiju.

Dodajući da su takve mere lako ostvarive kada bi se smanjili nepotrebni troškovi, kao što je doček Nove godine od 100 miliona dinara, Đilas je podsetio da je za doček Nove godine u vreme njegove vladavine iz gradske kase izdvojeno sedam miliona dinara.

Bivši gradonačelnik Beograda i bivši predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas ranije je najavio da će ući u trku za gradonačelnika Beograda, a do sada su saopštili da će podržati njegovu kandidaturu Pokret slobodnih građana Saše Jankovića i Pokret za preokret Janka Veselinovića.Narodna stranka ranije je sa Đilasom postigli saglasnost o tome da je potrebno formirati zajednički front opozicije za smenu „aktuelne pogubne vlasti“ u Beogradu, a predsednik beogradskog odobra Demokratske stranke Balša Božović izjavio je ranije da će DS razgovarati s Đilasom o beogradskim izborima i da ta stranka neće biti prepreka u stvaranju širokog opozicionog fronta.