Radomirović: Novinarima potrebno više uspeha poput "jelke"

Vesti 21. dec 201721:51 > 22:01
Podeli:
Izvor: N1

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović izjavio je u Danu uživo TV N1 da funkcioneri moraju da shvate da su mediji tu da služe javnom interesu.

Radomirović je podsetio da je ekonomski položaj novinara u Srbiji nikad gori, da su prosečne plate novinara ispod republičkog proseka, da su mnogi mediji zatvoreni ili privatizovani na loš način.

Rekao je i da se UNS neće vraćati u radnu grupu za izradu nove medijske strategije, ali da će učestvovati u javnim raspravama i pokušati da svojim predlozima utiče da se dođe do najboljih rešenja.

Na pitanje vidi li neku svetlu tačku, Radomirović je podsetio da je portal Pištaljka, čiji je on glavni i odgovorni urednik, danas objavio tekst o nabavci novogodišnje jelke za grad Beograd po ceni od 83.000 evra, nakon čega je gradonačelnik Siniša Mali najavio da će taj ugovor biti raskinut. To, kako kaže, vidi kao jedan od retkih uspeha novinara i medija da nešto promene.

“Treba nam više takvih uspeha, da funkcioneri shvate da su mediji tu da služe javnom interesu, da ne nipodaštavaju novinare i novinarke, i da se konačno oslobodi taj prostor finansiranja medija. Mediji treba da budu na tržištu, ali tražimo da se obezbedi minimalno finansiranje iz budžeta za medije koji izveštavaju u javnom interesu”, istakao je on.

Predsednik UNS-a ukazuje da se mediji i novinari suočavaju sa sličnim problemima širom Evrope, i da su zato medijima potrebni građani kao saveznici.

“Treba da ubedimo građane zašto je novinarstvo bitno, i da mediji rade u javnom interesu”, istakao je on.

Udruženje novinara Srbije na 136. rođendan dodelilo je nagrade za 2017. godinu. Među dobitnicima su i Zoran Kesić, novinar Nendeljnika Nenad Čaluković, novinari RTS-a, radio Beograda, Politike…

Radomirović podseća da su među nagrađenima i urednici Kosma mreže sa Kosova. “Ako su oni mogli da opstanu u najtežim uslovima, sigurno da možemo i mi u centralnoj Srbiji da opstanemo”, poručio je predsednik UNS-a.