Kuća ljudskih prava o prijavi protiv Inicijative mladih

Vesti 21. dec 201713:10 > 13:20
Podeli:
Izvor: N1

Kuća ljudskih prava i demokratije izražava zabrinutost povodom pokrenutog prekršajnog postupka protiv aktivista Inicijative mladih za ljudska prava zbog protestovanja na tribini u Beškoj u januaru ove godine, saopštila je ta organizacija civilnog društva.

Aktivisti Inicijative prisustvovali su skupu zbog protivljenja javnom obraćanju osuđenog ratnog zločinca, Veselina Šljivančanina, u okviru predizborne kampanje Srpske napredne stranke.

Tom prilikom su batinama izbačeni iz Doma kulture i razbijen je jedan od njihovih automobila. Želimo da ukažemo na dva bitna problema.

Davanje legitimiteta promovisanju ratnih zločinaca u Srbiji postaje sve češće, pri tome težeći da se isto skoro institucionalizuje, navodi se u saopštenju.

Da potonje nije samo percepcija zabrinutih građana pokazuje i isticanje navedenog problema od strane Komiteta za eliminaciju rasne diskriminacije u svom periodičnom izveštaju o Srbiji gde kao preporuku navode da Srbija mora da obezbedi da osobe osuđene od strane Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju ne budu promovisane kao heroji. Na istu problematiku nedavno je ukazao i glavni tužilac ovog suda, piše u saopštenju.

Kako je istaknuto, aktivisti Inicijative, kao organizacije koja je od svog osnivanja posvećena borbi protiv slavljenja ratnih zločinaca u javnom prostoru, te prepoznata kao organizacija branitelja ljudskih prava, upravo su pokušavali svojom akcijom da ukažu na navedeni problem.

Nakon odbacivanja krivične prijave protiv aktivista/kinja Inicijative, Osnovno javno tužilaštvo u Staroj Pazovi iniciralo je pokretanje prekršajnog postupka.

Krivična prijava koju su povređeni aktivisti Inicijative podneli protiv NN lica, odbačena je uz navode da ne postoje osnovi sumnje da su učinjena krivična dela koja su navedena u prijavi, kao ni neko drugo krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti.

Prvo saslušanje aktivista Inicijative zbog navodnih prekršaja za koje je zaprećena kazna zatvora od 30 do 60 dana zakazano je za 25. decembar u 8 časova, u Prekršajnom sudu u Rumi, odeljenje u Inđiji, navodi se u saopštenju.

Podsećamo da je Tužilaštvo prilikom odbacivanja krivične prijave moralo prvo da utvrdi ko su NN lica koja su fizički napala aktivistkinju Inicijative mladih, a tek potom odluči da li se radi o lakšim ili teškim telesnim povredama, ukazala je Kuća ljudskih prava.