Brnabić: Kasni se sa Poglavljem 23

Vesti 20. dec 201712:33 > 13:02
Podeli:
Izvor: Tanjug/Tanja Valič

Premijerka Srbije Ana Brnabić priznala je da se u Poglavlju 23 u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji kasni u nekim stvarima, ali je najavila da će se rad na tome u sledećoj godini nastaviti jače nego do sada.

Obilazeći radove na obnovi kliničko-bolničkog centra „Dragiša Mišović“, ona je rekla da je zadovoljna radom na primeni akcionog plana za pregovaračko Poglavlje 24, koje je lakše od onog 23, a da kašnjenje u primeni nije samo do Vlade.

Kako je istakla, u primeni Poglavlja 23, koje je osnova za sva ostala, radi se na najvažnijim stvarima – ustavnim reformama, a počeo je i „široki dijalog“ sa nevladinim organizacijama i predstavnicima strukovnih udruženja.

„Nadam se da ćemo tokom januara moći da pošaljemo prvi predlog Venecijanskoj komisiji“, rekla je Brnabić.

Na pitanje zašto njen kabinet još nije dostavio odgovore Grupi za slobodu medija, Brnabić se još jednom izvinila što to nije urađeno i konstatovala da je to trebalo da se uradi brže.

„Očekujem da ćemo u narednih par dana dati odgovore“, rekla je premijerka.

„U zdravstvu zaposleno 8.000 ljudi“

„U zdravstvu Srbije je u proteklom periodu zaposleno više od 8.000 lekara i zdravstvenog osoblja i odobreno je više od 5.500 specijalizacija, a smanjen je broj radnika u administraciji“, izjavila je premijerka Ana Brnabić.

Ona je najavila da će u 2018. godini u Srbiji biti otvoreno sedam renoviranih klinika, a počeće radovi i na rekonstrukciji više kliničko-bolničkih centara u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. 

Brnabić je rekla da je jedan od najvećih prioriteta Vlade ulaganje u zdravstvo, jer je važno da se lekari i drugo zdravstveno osoblje zadrže u Srbiji, a za to je bitno i povećanje njihovih plata, što će biti „trend koji se nastavlja“.