TS: Urediti oblast korišćenja službenih automobila

Vesti 18. dec 201711:08 > 13:19
Logo

Nakon informacije da je ministar rada Zoran Đorđević imao saobraćajnu nezgodu dok je sa predizbornog mitinga u Negotinu putovao na predizbornu konvenciju u Kostolcu, organizacija Transparentnost Srbija ukazala je na potrebu uređenja oblasti korišćenja službenih automobila.

TS u saopštenju ističe da se ne zna da li je ministar Đorđević bio u službenom ili stranačkom vozilu dok je sa jednog mitinga išao na drugi. 

„Iako korišćenje službenog vozila za stranačke svrhe deluje kao kršenje zakona, ministri trenutno imaju za to opravdanje jer je Agencija za borbu protiv korupcije u julu 2016. godine usvojila mišljenje po kome ministri imaju pravo na službeno vozila 24 sata dnevno, bez obzira da li je reč o privatnim ili službenim potrebama“, podseća ova organizacija dodajući da je ovo mišljenje usvojeno kao odgovor na dopis Đorđevićevog prethodnika Aleksandra Vulina, koji se interesovao da li može službeno vozilo da koristi za putovanja na partijske skupove „radi bezbednosti“.  

Transparentnost Srbija navodi i da su u aprilu 2017. godine uputili dopis u kome su Agenciji ukazali da je pogrešno protumačila propiste, odnosno da ministri imaju pravo na službeno vozilo 24 sata dnevno za službene potrebe, dok bez ograničenja mogu da ga koriste samo funkcioneri pobrojani u Uredbi o određivanju poslova bezbednosne zaštite određenih lica i objekata.   „Ministar rada nije među njima“, ističe se u saopštenju.  

Takođe, ukazuju da se u vesti o saobraćajnoj nezgodi navodi da su sa ministrom koji je žurio sa jednog predizbornog skupa bili i „njegovi saradnici“, „pomoćnici“ ali da nije razjašnjeno da li je reč o pomoćnicima ministra ili pomoćnicima stranačakog funkcionera.  

„Ukoliko je reč o pomoćnicima ministra, treba napomenuti da bi prema slovu zakona, oni trebalo da budu nepolitički službenici na položaju, koji se biraju na konkursu, a ne politički funkcioneri. Međutim, sve i da je reč o politički postavljenim vršiocima dužnosti pomoćnika ministra, oni nemaju osnov da koriste ministrovo službeno vozilo za odlazak na partijski miting“, ističe TS.    

Organizacija poziva Agenciju za borbu protiv korupcije da izmeni pogrešno tumačenje i zabrani da pomoćnici ministara mogu da se voze na mitinge službenim vozilom ministra.