Vučić u Havani: Ponosni smo na prijateljstvo s Kubom

Vesti 14. dec 201713:01 > 20:46
Press služba predsednika Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Havani sa predsednikom Skupštine Kube Estebanom Las Ernandesom o saradnji dveju zemalja u ekonomskoj oblasti, ali i o međusobnoj podršci na međunarodnom planu, navodi se u saopštenju Vučićevog kabineta.

Vučić je izrazio zahvalnost Kubi zbog njene pozicije povodom Kosova i Metohije, kao i na zalaganju za poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta država članica Ujedinjenih nacija i dodao da će Srbija u UN i drugim međunarodnim organizacijama i dalje podržavati Kubu.

„Kuba je uvek pokazivala izrazito prijateljski stav prema našoj zemlji, i kada je to bilo najteže. Srbija je uvek glasala za podršku Kubi, da ne budu pod blokadom…tako ćemo nastaviti da se ponašamo. I jedne i druge karakteriše borba za očuvanje nezavisnosti, suverenosti, teritorijalne celovitosti“, izjavio je Vučić.

Ponosni smo na naše prijateljstvo i verujem da će ova poseta unaprediti i našu ekonomsku saradnju, rekao je Vučić.

Dodao je da ono na čemu mora da se radi je razvijanje ekonomskih odnosa.

Press služba predsednika Srbije

On je naveo da je Srbija zainteresovana za povećanje obima trgovinske razmene, jer prema njegovom mišljenju, postoji mogućnost za saradnju u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, biotehnologije i genetskog inženjeringa, turizma, građevinarstva i energetike.

Rast trgovinske razmene Srbije i Kube, po rečima Vučića, moguć je „imajući u vidu privredne reforme koje je započela Kuba, a koje otvaraju prostor stranim investicijama i trgovinskoj saradnji“, navodi se u saopštenju.

Ernandes je rekao da je Kuba iskreni prijatelj Srbije i da diplomatski odnosi dve zemlje traju 75 godina.

Vučić će do subote boraviti u zvaničnoj posetiti Kubi.