Palma Najevropljanin, organizatori – nagrada u pravim rukama

Vesti 11. dec 201722:34 > 22:51
Tanjug/Sava Radovanović

U Skupštini grada Beograda uručena su priznanja "Najevropljanin", koja tradicionalno dodeljuje Prva evropska kuća.

 Nagrade Najevropljanin za 2016. i 2017. godinu, dobili su, između ostalih, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i glavni urbanista Beograda Milutin Folić. Za oblast lokalne samouprave za „Najevropljanina“ proglašen je predsednik Skupštine opštine Jagodina Dragan Marković Palma.

U nedavnoj poseti Beču, predsednik Skupštine Jagodine je tamošnjim gradskim vlastima uputio kritiku na račun semafora.

„Kada sam trebao da pređem pešački prelaz, na semaforu ne stoji kao nekada muškarac i žena, već dva muškarca kako se vode za ruke, kada sam to video, vratio sam se, nisam hteo da pređem na taj pešački prelaz“, rekao je tada Dragan Marković.

Ni ova izjava nije diskvalifikovala Markovića za titulu Najevropljanina. 

„Jedan mediji je napisao – hej ljudi i Palma najevropljanin! Zamislite“. Marković dodaje da nakon uručenog priznanja ima još veću satisfakciju da se bori da Srbija uđe u Evropsku uniju. S druge strane, oni koji su mu priznanje uručili, kažu da je otišlo u prave ruke.

„Da je on čovek koji je, smatramo, na planu lokalne samouprave uradio u Srbiji najviše, jednostavno, čovek koji je ostavio jedan dobar utisak da dobro i uspešno vodi lokalnu samoupravu, da je povezuje sa drugim gradovima u regionu, Evropi“, objašnjava Stamenko Joksimović iz Prve evropske kuće u Beogradu.

Nagrada Najevropljanin se u Srbiji dodeljuje već 18 godina, a među dobitinicima su, između ostalih, bili – Miroljub Labus, Božidar Đelić, Zoran Đinđić, Boris Tadić, ali i Ivica Dačić. Bez nagrade nisu ostali ni Aleksandar Vučić, Nebojša Stefanović, Siniša Mali i Jadranka Joksimović. Najevropljanina iz 2002. Dragoljub Mićunović smatra da onaj koji nagradu dobije treba da uvažava evropske vrednosti. 

„Ako se o tome ne vodi računa da se o nekom čoveku u celini, pošto se čoveku daje, njegovoj biografiji, njegovim stalnim aktivnostima i doprinosu, nego se to tako deli prema političkoj pijaci onda to gubi vrednost“, smatra Dragoljub Mićunović.

Nagrada Najevropljanin se dodeljuje u oblasti evropskih integracija, privrede, menadžmenta, politike, ali i ekonomije.