Novinar "nedostojan" da bude na sednici SO Aleksandrovac

Vesti 11. dec 201712:20 > 14:48
Wikipedia/Miljan 93

Predsednik Skupština opštine Aleksandrovac Toma Savković doneo je odluku da ne odobri praćenje rada današnje sednice novinaru lista Rasina pres Gvozdenu Zdraviću.

Iako je Zdravić blagovremeno podneo zahtev, predsednik opštine je doneo odluku da je „nedostojan da prisustvuje sednici“.

U obrazloženju se navodi da se u listu Rasina pres „iznose grube neistine o rukovodstvu opštine Aleksandrovac“ i stoga zaključuje da novinar ne može na objektivan način da prati rad sednice.

UNS i NUNS protestovali

Udruženje novinara Srbije (UNS) protestovalo je zbog te odluke i zatražilo od opštinskog rukovodstva da mu omoguće nesmetan rad i izveštavanje.

Zdravić je za UNS izjavio da mu vlast u Aleksandrovcu deset godina zabranjuje da prati sednice lokalnog parlamenta i da obavlja novinaski posao.

„Ovoga puta nezakonitom odlukom Savković upire prstom u mene i javno me etiketira da ‘nisam dostojan da pratim rad Skupštine’. Tom odlukom je poručio građanima Župe da nemaju pravo da znaju kako se troši njihov dinar u budžetu opštine Aleksandrovac, jer se danas upravo o tome rasplavlja na sednici“, rekao je Zdravić.

Predsednik Skupštine opštine nije bio dostupan za komentar, dodaje UNS i podseća da su organi vlasti dužni da ravnopravno tretiraju sve novinare i da im omoguće da nesmetano rade svoj posao u javnom interesu.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije je osudilo odluku da Zdraviću zabrani da izveštava sa sednice lokalnog parlamenta.  

NUNS zahteva da aleksandrovačka vlast svim novinarima, bez diskriminacije, omogući da nesmetano obavljaju svoj posao, u skladu sa ustavnim i zakonskim normama.  

„NUNS protestuje zbog cenzorskog ponašanja čelnika opštine Aleksandrovac koji ovakvim odlukama najgrublje ugrožavaju novinarske slobode koje garantuju međunarodne konvencije, Ustav i Zakon o javnom informisanju i medijima Republike Srbije“, navodi se u saopštenju.