Slučaj devojčice aktuelizuje pitanje odnosa prema migrantima

Vesti 10. dec. 201717:00 > 17:04
Podeli:
Izvor: N1

Tri nedelje nije poznato ko je odgovoran za smrt šestogodišnje devojčice, izbeglice iz Avganistana koja je poginula na pruzi između Srbije i Hrvatske, kada je na nju 21. novembra naleteo voz. Porodica tvrdi da do nesreće ne bi došlo da ih hrvatska policija nije bez azilne procedure u sred noći naterala da se uz prugu vrate nazad u Srbiju.

Nisu ni prva, ni poslednja izbeglička porodica koja pokušava da ode iz Srbije. I to ilegalno. Muslima Hoseini se sa šestoro dece iz Šida u Evropsku uniju uputila pešice. Seća se – van graničnog prelaza je ušetala u Hrvatsku, jer je čula da će tu dobiti azil. Ipak, kada ih je te noći spazila, policija im – uverava – nije ponudila utočište, već ih je strpala u beli kombi.

„Odvezli su nas, izbacili iz kombija i policajac nam je pokazalo šine i rekao: ovim putem idite nazad u Srbiju! Trojica policajaca su stala iza nas, uperila su u nas svetla da se ne bismo vratili!“, rekla je Muslima Hoseini, izbeglica iz Avganistana.

Udaljili su se tek nekoliko koraka, kada je prugom naišao voz. Koji je sa teretom, odneo i život šestogodišnje devojčice iz Avganistana.

„Kada smo joj podigli kapu videla sam da mi je ćerka sva u krvi!“, nastavila je svoju priču Hoseini.

Brat stradale Medine kaže da su tada policajci koji su ih poslali u Srbiju po mraku prišli da pomognu. Zaključuju – kasno.

„Najviše me je zabolelo kako su se poneli prema nama. To što hrvatska policija nije imala sluha kada ih je majka zamolila da nas deportuju ujutru, da nas ne teraju da se vraćamo noću“, kaže Rašid Hoseini, izbeglica iz Avganistana.

Posle nesreće, hrvatska policija je tvrde, telo devojčice poslala u Beograd, a majku s petoro dece su ostavili na mesto nesreće, da se vrati u Šid.

 Ovaj najnoviji, tragični, događaj samo je aktuelizovao staro pitanje – kakav je odnos policije prema onima koji žele da nastave svoj izbeglički put?

U Centru za zaštitu i pomoć tražiocima azila upozoravaju: ilegalnih deportacija iz Hrvatske je sve više, a u aktuelnom slučaju policija se ponela slično krijumčarima.

„Pod okriljem noći nije moguće ilegalno deportovati bilo koga i čini se da je upravo to bio jedan od glavnih uzroka zašto se nesreća i desila. Procedura u slučaju ilegalnih prelazaka granice podrazumeva uspostavljanje veze sa srpskom graničnom policijom, podrazumeva slanje zahteva za vraćanje ljudi, slanje dokaza da su ljudi prešli preko granice i onda tek po potvrdi srpskih vlasti takva deportacija legalno može da se sprovede“, izjavio je Radoš Đurović iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila.

Da li je procedura ignorisana i vodi li srpska policija istragu o slučaju? Na ta pitanja N1 u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije ostali su nemi.