Rasprava na odboru o BIA, za DS sporan Gašić

Vesti 08. dec 201718:35 > 18:45
N1

Odbor Skupštine Srbije za kontrolu službi bezbednosti podržao je izmene i dopune Zakona o Bezbednosno-informativnoj agenciji koji bi uskoro trebalo da se nađe pred poslanicama. Sednicu je obeležila rasprava između predsednika Odbora Igora Bečića iz SNS-a i poslanika DS-a Radoslava Milojičića, koji je zbog toga napustio salu.

Prvi put u aktuelnom sazivu skupštine Odbor za kontrolu službi bezbednosti nije zasedao iza zatvorenih vrata. Predlog izmena zakona o BIA međutim, nije predstavio direktor agencije, već njegov savetnik.

„One ništa novo ne donose u položaju pripadnika agencije u njihovom materijalnom ili radnom statusu, što do sada nije prisutno u praksi, a posebno ne donose ništa novo u pogledu ovlašćenja onoga ko rukovodi agencijom“, izjavio je Miroslav Panić.

Opozicija međutim ne smatra tako, što je i dovelo do oštre polemike na sednici.

Milojičić: Zato što će Bratislav Gašić imati diskreciono pravo da zasniva radni odnos novim pripadnicima BIA.

Bečić: To je bilo i do sada

Milojičić: Da, ali do sada nismo imali direktora kao što je Bratislav Gašić. Ovim izmenama i dopunama zakona želite da stavite BIA pod partijsku kontrolu SNS. Kako da vam verujemo da to nećete uraditi kada novinare koji dođu na inauguraciju Aleksandra Vučića tuku vaši batinaši. Šta će oni raditi kada dobiju značku od Bratislava Gašića.

Bečić: Gospodine Milojičiću, da li je to tema?

Milojičić: Da, tema je.

Bečić: Da li želite da govorite o temi?

Milojičić: O temi govorim.

Bečić: Gospodine Milojičiću, ne zapošljava direktor agencije, ima procedura

Milojičić: Gospodine Bečiću, da li ćete vi meni dozvoliti da završim svoje izlaganje?

Bečić: Ne na ovakav način, kada obmanjujete javnost.

Milojičić: Pa nećete mi govoriti na koji način da govorim. To može tako u vašoj stranci. Da vam Vučić naredi, vi aminujete. To u razvijenim demokratskim zemljama ne može. Donesite zakon kakav vi mislite da treba, nema nikakvih problema. Samo da znate da ni DS ni građani Srbije to neće trpeti.

Bečić: Nemate argumente…

Milojičić: Imam argumente, samo mi ne dozvoljavate da govorim…

Sednica je nastavljena u mnogo mirnijem tonu, a na postupak Radojičića reagovali su poslanici SNS-a.

„Želim da pozdravim ovaj zakon i da ukažem samo javnosti da je ovaj performans Milojičića bio očigledno u dogovoru sa određenim televizijama ili medijima kako bi svakako pravili cirkus od ovoga i kako bi pokušali da dezavuišu ovaj zakon“, rekao je poslanik SNS Vladimir Đukanović.

Jedini preostali poslanik opozicije u sali, lider pokreta Dosta je bilo postavio je pitanje u vezi sa rešenjem po kojem za popunjavanje radnih mesta u BIA nije neohodan javni konkurs.

„Što znači da je na odluci direktora BIA da odluči da li negde treba konkurs ili ne. Koje su to situacije, jer moguće da takve situacije postoje“, izjavio je Saša Radulović.

„Jedan takav konkurs u kome bi mi do detalja navodili šta su poslovi konkretnog radnog mesta sa stanovišta jedne ozbiljne službe i države bio bi vrlo vrlo neozbiljan“, odgovorio je savetnik direktora BIA Miroslav Panić.

Sa šest glasova za i jednim poslanikom koji se nije izjasnio, odbor je prihvatio predloge izmena zakona o BIA.

Izmene ovog zakona trebalo bi pred poslanicima da se nađu na prvoj narednoj sedici Skupštine Srbije, što znači da bi ovaj zakonski predlog trebalo da bude usvojen do kraja ove godine.