Gošće N1: Žena u politici ima, ali se često "samo slikaju"

Vesti 08. dec 201717:44 > 17:44
Podeli:
Izvor: N1

Poboljšanje prava žena i rodna ravnopravnost su krucijalna demokratska pitanja i povezana su sa stepenom razvoja društva. Situacija u regionu neće se promeniti na bolje ukoliko se ne promeni i status žena u društvu, a tada će i muškarcima biti bolje i to je razlog zbog čega svi moraju da uključe u taj proces, ocenile su gošće N1.

„Zemlje koje imaju visok stepen rodne ravnopravnosti su razvijena društva, imaju bolje uslove za život, bolju bezbednosti, bolje zdravstvo…U takvim društvima je dobro i bolje i muškarcima“, ocenila je Emina Abrahamsdoter, predsednica Foruma sindikalnih aktivista i predstavnica SDP iz BiH u Danu uživo.

Tamara Tripić, potpredsednica Demokratske stranke i članica međunarodnog borda CEE Gender network kaže da u regionu i dalje vladaju one ideje koje su dovele do sukoba devedesetih godina.

„Plašim se da odnosi u regionu ne mogu da se grade na različitosti, već da moramo da tražimo probleme koje nas zajedno more i da ih rešavamo. Politika stabilokratije, koja se trenutno vodi, suštinski podrazumeva ćutanje a ne rešavanje problema i na taj način od nas ponovo pravi ‘bure baruta'“, ocenila je Tripić.

Daša Šilović, predsednica međunarodnog borda CEE Gender Network iz Hrvatske rekla je da je pitanje jednokasti „litmus test za stanje u društvu i demokratiju“ i upravo se, kako je rekla to pokazuje i u regionu, ali i u svetu, navodeći primer serije optužbi prema javnim ličnostima za seksualno uznemiravanje.

 Govoreći o ženama u politici u regionu, gošće N1 ocenile su da njih u politici ima, ali da je pitanje da li se one bave rodnom ravnopravnošću.

Tamara Tripić kaže da u Skupštini Srbije ima oko 35 odsto poslanica, ali da to nije dovoljno i da se neke žene samo slikaju, a ne rade mnogo toga po pitanju rodne ravnopravnosti.

Izvor : N1

„Mi smo taoci vladajuće koalicije, nikako da dođemo do zakona o rodnoj ravnopravnosti, koji donosi napredak u promociji žena u jabnom životu. Trenutno imamo problem jer unutar vladajuće koalicije ne mogu da se dogovore oko toga zakona i mi smo praktično njihovi taoci“, kaže Tripić.

 Emina Abrahamsdoter misli da nije mnogo žena uspelo da se probije u politici, osim što, kako kaže, one postoje u njoj.

„To što je ona žena ne znači da propagira feminističke vrednosti i rodnu ravnopravnost…Žene postoje u političkim strukturama ali one jako često služe interesima političke elite koja je patrijarhalna i konzervativna“, rekla je Abrahamsdoter.

Govoreći o nasilju u porodici, gošće N1 kažu da je to kompleksan problem i da ga treba tako i tretirati.

„Pitanje nasilja je kompleksno. Nasilje je i uzrok i posledica. Ekonomska situacija igra veliku ulogu, ali i ambijent u kojem su u fokusu ratnici, a ne radnici…Jako je teško povezati ljude po klasnoj liniji, ali ćete ih lako povezati po nacionalnoj liniji“, smatra Abrahamsdoter. Dodaje da se politika treba pozabaviti nasiljem „ozbiljno i naširoko“.

Komentaričući izjave nekih crkvenih zvaničnika o ženama, Tamara Tripić kaže da su one bile jako neumesne.

„Problem je što se stalno povezuje populaciona politike i reproduktivna prava. Populaciona politika je stvar države i ona time treba da se bavi, kako da pomogne onima koji žele da se ostvare kao roditelji, da stvori što bolje uslove, a pravo na abortus je neotuđivo, lično pravo svake žene, i to nije ista stvar“, rekla je Tripić.

Pogledajte gostovanje u Danu uživo: