Tepić: Problem što država nema problem sa ultradesničarima

Vesti 06. dec 201718:21 > 18:23
Izvor: N1

Poslanica Nove stranke Marinika Tepić i poslanik vladajuće koalicije Meho Omerović ocenili su gostujući u Danu uživo da moramo da prihvatimo činjenicu da imamo ozbiljan problem u društvu kada je u pitanju ekstremizam.

„Ja nemam problem sa fašističkim i neonacističkim organizacijama, imam problem sa državom zato što nema problem sa njima. Moja pitanja su upućena državnim organima, a ne tim pojedincima“, izjavila je Marinika Tepić.

Dodala je da ima problem sa tim kako se Miša Vacić uopšte zaposlio u Kancelariji za KiM, kao i da je tražila smenu direktora Kancelarije. Ističe da do danas nije odgovoreno na pitanje kako se Vacić zaposlio tamo, da li na osnovu konkursa, na osnovu preporuka i da li je ta preporuka blizak odnos sa članovima predsednikove porodice.

Omerović ističe da moramo da prihvatimo činjenicu da imamo ozbiljan problem u društvu kada je u pitanju ekstremizam.

„Kada bih ja molio kriminalce, fašiste, ekstremiste, da ne rade to što rade, bio bih smešan. Zato apelujem na državne organe da rade svoj posao“, kaže on.

Njegovo mišljenje je da je lepljenje plakata sa likom Ratka Mladića još jedan vid urušavanja Ustava.

„Da ne govorim o međunarodnim konotacijama koje ćemo imati kao društvo zbog lepljenja takvih plakata, sa likom osnivača Otačastvenog pokreta Obraz, u glavnom gradu i to u danu posete članova Predsedništva BiH“, smatra Omerović.

Tepić: Oni se time diče

„Sve je javno, oni se time diče. Ja nisam imala neku tajnu misiju i došla do tih podataka. Oni uredno sastanče u prostorijama grada, tribine sa fašističkim porukama se održavaju javno“, kaže Marinika Tepić.

N1

Ona ističe da policija mora po službenoj dužnosti da reaguje kada dođe do saznanja da neko nekom preti. Nakon priloga Jelene Zorić, povodom inicijative za zabranu delovanja organizacije Nacionalni srpski front, kulminirala je lavina najozbiljnijih pretnji, kaže ona.

Naroni poslanik Meho Omerović kaže da je iznenađen optužbama državne sekretarke upućenim na njegov račun, nakon što je tražio od državnih organa da zaštite poslanicu Tepić.

„Iznenađen sam optužbama državne sekretarke da otvoreno napadam policiju. To je nešto što je, u najmanju ruku, čudno“, izjavio je Meho Omerović u Danu uživo.

Dodao je da traži da mu kažu gde, kada i kako je otvoreno napao policiju.

„Građani Srbije su me izabrali da štitim prava svih građana. Tražio sam od državnih organa da rade svoj posao i kada su napadana lica LGBT populacije, kada su napadane novinarke, kada je bilo vršnjačko nasilje i nasilje u porodici“, kaže on i pita se zašto tada nije bio optužen da napada policiju.

Marinika Tepić kaže da se na ovoj hronologiji postupanja vidi gde se postavlja linija.

„Odjednom je napad na policiju traženje da se ugasi organizacija. Vlast ima problem da se odredi prema ovakvim organizacijama i njihovom delovanju“, smatra ona.

Omerović: Mora da se pošalje jasna poruka da niko nije iznad zakona

„Tužilaštvo i policija kao organi imaju obavezu da štite sve građane Srbije, a mislim da je malo veća obaveza kada su u pitanju pretnje smrću narodnom poslaniku. Reakcija državnih organa mora da bude takva da se pošalje jasna poruka da niko ne sme biti iznad zakona, iznad Ustava, da niko ne sme nikome da preti smrću“, ističe Omerović.

N1

Dodaje da su društvene mreže postale „poligon neverovatne mržnje“ i mesto raznoraznih napada i da kao društvo imamo problem sa tim pojavama.

„Imamo problem sa organizacijama koje su neonacističke, neofašističke, oni se prekomponuju, promene ime i nastave da mržnju i veličaju ratne zločince“, smatra on i dodaje da ovo može da eskalira na „jedan način koji neće biti dobar ni po koga“.

Omerović kaže da je slučaj napada na Mariniku Tepić bio „klasična, otvorena, nedopustiva pretnja smrću“ i da je to nedopustivo.

„Niko u Srbiji ne sme da preti smrću, upravo zato sam i ja reagovao, jer je reč o jednoj dami, to je i udar na instituciju koju ona i ja predstavljamo, zato sam apelovao na državne organe da hitno reaguju“, kaže on.

Marinika Tepić kaže da je želela da veruje državi, inače ne bi otišla da prijavi slučaj.

„Zabrinuta sam za svoju bezbednost, za bezbednost svoje porodice. Obaveštena sam da je slučaj upućen Višem javnom tužilaštvu, ali mene niko nije kontaktirao, iz saopštenja sam čula da se radi na tome“, kaže ona i dodaje da se i dalje proizvode nakazni tekstovi o njoj.

Ističe da to nisu skriveni profili, niti skrivena lica, a da nije dobila odgovor šta je preduzeto.

Pogledajte celo gostovanje u Danu uživo: