Gosti N1: Skupština i DRI da ispitaju nabavke

Vesti 06. dec 201709:59 > 10:33
Izvor: N1

U slučaju javnih nabavki koje su od značajnog interesa za javnost kontrolni organi, odnosno parlament i Državna revizorska agencija treba da urade svoj posao, izjavio je istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Vladimir Erceg u Novom danu.

Vozni park Ministarstva unutršanjih poslova u septembru mesecu obnovljen je sa 710 novih automobila marke Škoda. Ovu vest dočekao je jedan od policijskih sindikata i postavio pitanje načina na koji je ova nabavka izvršena, kao i zbog čega je izabrana upravo Škoda. Na to je reagovalo nadležno ministarstvo navodeći da su vozila nabavljena u postupku javne nabavke.

Ovom temom bavili su se Regionalna mreža civilnog društva POINTPULS, Beogradski centar za bezbednosnu politiku BCBP, Balkanska istraživačka mreža Srbija BIRN i Transparentnost Srbija. Zajedno u analizi navode da mediji nisu postavili ključna pitanja, ko su ponuđači, kada je sprovedena nabavka, zašto je Vlada zaključila da nabavka treba da bude „tajna“.

Erceg je, govoreći o nabavci 700 patrolnih vozila za MUP čiji podaci su proglašeni tajnim, on je rekao da su slične nabavke uvek bile javne.

„Ovakva nabavka je izuzetno vredna, a proglašena je tajnom, uprkos dosadašnjoj praksi. Patrolna vozila ne sadrže neku tajnu opremu koja bi zahtevala da informacije o nabavci budu tajna“, rekao je on.

Ana Novaković, novinarka Balkanske istraživačke mreže Srbija, ponovila je da nije sporna nabavka i da je normalno da se obnavljaju automobili MUP-a, već je sporan način na koji se komunicira sa građanima i sa medijima, odnosno izostanak objavljivanja informacije.

„Grandiozno predstavljena primopredaja automobila ispred Palate Srbija, sa snimcima iz drona, sve odlično urađeno, svi su očekivano preneli informaciju da je MUP nabavio 700 automobila. Iako su svi mediji preneli, sutradan i taj dan nigde nije moglo da se pročita ko je dobio tender, niti bilo kakve informacije u vezi sa nabavkom“, kaže Novaković.

Ako bi se ova dokumenta objavila bila bi stavljena tačka na to, kaže Erceg i dodaje da i ako postoji nešto poverljivo u informacijama, to se može uskratiti. „Ali mi tražimo objašnjenje zašto je ova nabavka tajna. To je pitanje, svugde u svetu ovakve nabavke su javne“, rekao je. „Mi se pitamo koji su to aspekti nabavke zbog kojih je vlada donela zaključak da se nabavka proglasi tajnom“.

 Novaković kaže da državni organi tradicionalno imaju manir da ne odgovaraju na zahteve za pristup informaciama od javnog značaja.

Planiranje nabavki, dodao je Erceg, mora biti svrsishodno, i tražimo od MUP-a i svih organa javne vlasti da se ponašaju u vezi sa tim. MUP je dužan da kontroliše nabavke i štiti svoj interes, a Skupština i Državna revizorska institucija morali bi više da se uključuju u kontrolu, pogotovo kada je reč o svrsishodnosti.

„Poslanici imaju ogormna ovlačćenja, mogu da postavljaju pitanja, a i imaju pistup tajnim podacima. Mogu da preuzmu stvari u svoje ruke i da provere da li je to sve ok“.

Novaković je dodala da je mart rok kada MUP treba da preda skupstinškom odboru izveštaj o nabavkama, pa bi tada moglo više da se sazna o nabavci škoda.

Erceg je rekao i da mu je žao što MUP ne pokazuje spremnost za otvoreni dijalog sa civilnim društvom. „Želimo otvoren dijalog, voleli bismo da se ta saradnja uspostavi. Smatramo da je ovo kontraoproduktivno“, kazao je on.

„Mi nastupamo u javnom interesu, obraćamo se javnosti i pozivamo kontrolne organe da rade svoj posao. Narodna skupština i DRI treba da ispitaju nabavke koje su ovako značajne tj od interesa za javnost“, zaključio je on.