Protest komunalaca, radnika u kulturi i medijima

Vesti 05. dec 201714:09 > 14:19
FoNet/Zoran Mrđa

Zaposleni u komunalnim delatnostima, ustanovama kulture, Radio televiziji Srbija, Radio televiziji Vojvodina i listu Madjar so protestovali su danas pred Vladom Srbije sa zahtevom da im se povećaju plate za deset odsto, jer su im 2014. godine, kao i drugima u javnom sektoru, smanjene za toliko.

Predsednik Ujedinjenog granskog sindikata „Nezavisnost“ Zoran Stojiljković rekao je da je Vlada Srbije 2014. godine smanjila plate i penzije „milionskoj armiji ljudi, a sada kada je moguće vratiti oteto, zahtev je uvažen samo za deo zaposlenih“.

 „Od povećanja plata izuzeto je oko 150.000 ljudi, a od toga u komunalnim delatnostima radi oko 70.000 ljudi. Pre mesec dana podneli smo zahtev da im se povećaju plate kao i ostalima u državnim službama, ali smo ostali bez odgovora“, rekao je Stojiljković pred više stotina nezadovoljnih radnika.

Predsednik granskog sindikata javnog saobraćaja i komunalnih delatnosti Milan Simić rekao je da su se na protest odlučili posle dva meseca neuspešnih pregovora s Vladom Srbije.

FoNet/Zoran Mrđa

„Zaposleni u saobraćaju, čistoći, vodovodu… svaki su dan na ulici, ali su za Vladu Srbije nevidljivi i nula“, rekao je Simić i dodao da traže da im se vrati ono što je „oduzeto“.

Predsednik granskog sindikata kulture, umetnosti i medija „Nezavisnost“ Dragan Milanović rekao je da su zahtevi za povećanje plata predati Vladi Srbije i da će zaposleni biti uporni u protestu koji će uključiti i jednosatnu obustavu rada.

„Na ovaj način se borimo, ne samo za povećanje plata već i za slobodu medija, da nam ne rastu rogovi od gledanja Pink televizije i čitanja tabloida. RTS plaćaju građani, a država im uzima taj novac i pretvara ga u javna sredstva i tako kontroliše medije“, rekao je Milanović.

Najavljene tužbe protiv ministara finansija i kulture

Najavio je da će zaposleni i sindikat tužiti ministra finansija Dušana Vujovića i ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića.

FoNet/Zoran Mrđa

Milanović je dodao da je protest trebalo da predvodi i Savez samostalnih sindikata Srbije, ali je odustao u poslenjem trenutku bez obrazloženja.

Vlada Srbije je budžetom za narednu godinu predvidela povećanje plata zaposlenima u republičkim ustanovama kulture od deset odsto, a u lokalnim samo pet odsto, dok su RTS i RTV isključeni iz povećanja, pošto je, kako je obrazložila, uvođenjem TV pretplate prestao pravni osnov.

Vlada je odbila i isplatu nadoknade za umanjenje osnovice plata u Mađar sou zbog nepostojanja pravnog osnova pošto je učešće javnih sredstava u finansiranju tog lista ispod 50 odsto i iznosi 20 odsto.