Vek diplomatskih odnosa Srbije i nordijskih zemalja

Vesti 04. dec 201718:28 > 18:36
Podeli:
Izvor: N1

Ove godine obeležava se vek od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i nordijskih zemalja - Švedske, Danske i Norveške. Ekipa N1 je u Stokholmu i u Kopenhagenu proverila zašto se baš 1917. uzima za zvaničan početak diplomatskih odnosa i šta je bio povod za njihovo uspostavljanje.

Švedska, domovina najdugovečnijih ljudi u Evropi i kolevka ideje države blagostanja. Zemlja koja zatvara zatvore i uvozi smeće. Prvo – jer nema dovoljno osuđenika, a drugo – jer nema dovoljno otpada za proizvodnju struje.

Put ka vrhu liste ekološki svesnih zemalja, započela je 1910. godine kada je osnovala prvi nacionalni park u Evropi. Sedam godina kasnije, pred kraj Prvog svetskog rata, uspostavila je zvanične diplomatske odnose sa Kraljevinom Srbijom. Srpska Vlada tada je bila u egzilu na Krfu, a povod za uspostavljanje odnosa, bila je potreba kraljevine Srbije da zaštiti interese 5000 ratnih zarobljenika u Turskoj.

„Švedsko poslanstvo, zahvaljujući instrukcijama švedskog ministarstva, koje je prihvatilo zaštitu srpskih interesa, oformilo je svoju sekciju u ambasadi Švedske u Istanbulu 1917. godine radi pružanja konkretne zaštite. Zahvaljujući aktivnostima Švedskog poslanstva, davanja novca koje je Kraljevina Srbija slala, zatim pomoći humanitarnoj kroz hranu, kroz odeću i tako dalje, na kraju se od tih 5.000 srpskih nesrećnika vratilo 3.300 ratnih zarobljenika u Srbiju po okončanju I svetskog rata“, kaže Dragan Momčilović, ambasador Srbije u Švedskoj.

Za godinu početka diplomatskih odnosa i Srbije i švedskoj susedne Danske uzima se 1917. Od švedskog Malmea, do danske prestonice, stiže se za pola sata, preko Erusendskog mosta, arhitektonskog čuda koje je promenilo mapu Evrope. Most-tundel dug je skoro osam kilometara, a sagrađen je za samo tri godine, kao zajedički projekat dve vlade.

Kopenhagen, poznat i kao „grad po meri čoveka“ i grad biciklista, veseo, čist i kosmopolitski. Ima stanovnika otprilike koliko i Beograd, u kom je Danska imala zvanično predstavništvo pre više od 100 godina.

Izvor : N1

Iako Srbija i Danska ove godine obeležavaju vek od uspostavljanja zvaničnih diplomatskih odnosa, u državnom arhivu kraljevine Danske čuvaju se dokumenta koja svedoče o uspostavljanju diplomatskih odnosa, a koja datiraju još iz 1910. godine.

„Istina je da su Danska i Srbija 1910. godine potpisale oficijalni dogovor o trgovinskoj razmeni i da je Danska otvorila svoje predstavništvo u Beogradu. Danska i Srbija su odlučile da uspostave diplomatske odnose još u vreme mira, jer je Srbija imala trgovinske interese u Danskoj, kao i Danska u Srbiji, to je bila saradnja bazirana na ekonomskim i političkim interesima“, kaže Stin Andersen, iz Arhiva kraljevine Danske.

Ipak, za zvaničan početak diplomatskih odnosa, Srbije i Danske, Švedske i Norveške, uzima se ratna 1917. godina.