Tužilaštvo zatražilo zatvorske kazne za Bubala i saradnike

Vesti 04. dec 201716:53 > 19:19
N1

Na suđenju bivšem ministru privrede Predragu Bubalu i još osmorici optuženih, Tužilaštvo tvrdi da je ta grupa u dogovoru prodala državni paket akcija Luke Beograd preduzeću Milana Beka po nižoj ceni.

Tužilaštvo kaže da je osam ljudi iz Agencije za privatizaciju, Centra za tržište kapitala, Akcijskog fonda i Luke Beograd, na čelu s ministrom privrede u vladi Vojislava Koštunice Predragom Bubalom, u dogovoru prodalo državni paket akcija Luke Beograd preduzeću Milana Beka „Vorldfin“ iz Luksembruga po nižoj ceni. Na taj način oštetili su budžet za više miliona evra.

U završnim recima zamenik javnog tuzioca Saša Ivanić osvrnuo se na odbrane optuženih, koji su priznavali da dodatne analize vrednosti kapitala i akcija Luke Beograd nisu vršene, niti da je postojao nalog da se to uradi, niti su se osvrtali na zvanično obaveštenje da je Luka Beograd ušla u proces procene vrednosti kapitala i da se očekuje da će ona biti znatno veća.  

Tužilaštvo smatra da za tako nešto nije bilo nikakvog opravdanja i da je taj posao morao da bude obavljen.

Jedno od obrazloženja je bilo da se takve analize ne vrše kada je država manjinski vlasnik, što u tužilaštvu negiraju, navodeći da se ne radi o procentu ili dva imovine.

„Krivi su. Nije bilo nikakvog opravdanja za tako nešto, naročito u svetlu okolnosti da je Luka Beograd u maju 2005. uputila dopis nadležnim organima obaveštavajući ih da je u toku nova procena vrednosti kapitala Luke Beograd i da se očekuje da će utvrđena cena akcija biti znatno veća od trenutne“, izjavio je zamenik javnog tužioca Saša Ivanić.

Tužilaštvo od suda traži da optužene predstavnike državnih organa osudi na zatvorske kazne ne manje od pet godina, a dvoje predstavnika preduzeća Luka Beograd, Dušana Kosovca i Miroslavu Drobac, na ne manje od tri godine.

Odbrana: Sve je bilo u skladu sa zakonom

Međutim, odbrana, koja nakon pauze počinje sa iznošenjem završnih reči, insistira na nevinosti svojih klijenata, tvrdeći da su sve radili u skladu sa zakonom.

Prema zakonu, za zloupotrebu službenog položaja i položaja odgovornog lica, za šta je optuženo osmoro ljudi, preti kazna i do 12 godina zatvora.

Ukoliko bude osuđen, Bubalu će u kaznu biti uračunat i pritvor u kome je bio pola godine.

Suđenje je počelo u julu 2014. i do danas je saslušan veliki broj svedoka. Među njima su bili i vlasnik „Delta holdinga“ Miroslav Mišković, koji je na samom početku zajedno sa Milanom Bekom bio u poslovima oko Luke Beograd kao investitor, ali se iz toga povukao, kao i Milan Beko, ali kao predstavnik “Vorldfina”.

Prodaja Luke Beograd je jedna od 24 sporne privatizacije koje nikada nisu rasvetljene, a na čemu je nekada insistirala i Evropska unija.