Komersant: Strategija SAD za Balkan znači povratak u region

Vesti 04. dec. 201711:22 > 11:26
Podeli:
Izvor: N1

Ukoliko bude prihvaćen novi američki projekat strategije na Balkanu to će značiti povratak SAD u region i pokušaj da se ne dozvoli jačanje pozicija Rusije, piše moskovski dnevnik Komersant.

List podseća da je projekat nove balkanske strategije razradio Atlantski savet, blizak administraciji SAD, te da nema zvaničan karakter, ali da bi mogao da postane platforma za amerićku politiku na Balkanu već u skorije vreme.

Dnevnik navodi da su na Balkanu na objavljeni dokument reagovali „veoma ozbiljno i zainteresovano“.

„Povećani interes, naravno, pokazala je Srbija koja u dokumentu zauzima posebno mesto. Predsednik Aleksandar Vučić naveo je da je reč o „važnoj temi“. A izvor blizak vlastima u Srbiji rekao je Komersantu da je dokument veoma pozitivan po Beograd jer priznaje značaj Srbije u regionu i odgovara naporima Beograda da ima strateške odnose sa SAD“, piše list.

Komersant dodaje da na takvo stremljenje Beograda i računaju autori dokumenta.

List piše da moguće namere Vašingtona da se aktivnije pozabavi makedonskim pitanjem, potvrđuje i informacija o tome da će novi američki ambasador u Skoplju biti Hojt Brajan Ji, koji je aktivno učestvovao u pripremi dokumenta o novoj balkanskoj strategiji.