Invaliditet kao osnova diskriminacije u vrhu po pritužbama

Vesti 03. dec 201712:28 > 12:35
N1

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, 3. decembra, ukazala je da se njihov položaj mora intenzivnije unapređivati u svim oblastima društvenog života.

I ove godine se po broju podnetih pritužbi povereniku za zaštitu ravnopravnbosti, invaliditet kao osnov diskriminacije nalazi u samom vrhu, navedeno je u saopštenju poverenice.

Tokom 2017. godine poverenik za zaštitu ravnopravnosti primio je povećan broj pritužbi u oblasti pružanja javnih usluga ili pri korišćenju objekata i površina.

Pored te oblasti, pritužbe su podnošene i zbog diskriminacije u oblasti obrazovanja, zdravstvene zaštite, kao i rada i zapošljavanja.

Jaknovićeva je stoga navela da je neophodno da svi nadležni preduzmu konkretne mere na poboljšanju kvaliteta života gradjana sa invaliditetom, u svim segmentima: od rada i zapošljavanja, zdravstvene i socijalne zaštite, pune inkluzije u obrazovni sistem, uklanjanja prepreka u pogledu pristupačnosti objektima i uslugama, dostupnosti informacijama, i svim drugim oblastima, u cilju postizanja pune ravnopravnosti.

Istovremeno je, kako je naglasila, neophodno da nadležni državni organi prate sprovodjenje svih mera koje su već donete na republičkom i lokalnom nivou.