Predsednik suda: Trešnjev premešten u skladu s ingerencijama

Vesti 01. dec 201715:29 > 15:41
N1

Predsednik Vrhovnog kasaciong suda Dragomir Milojević izjavio je da je predsednik Višeg suda u Beogradu postupao u okviru svojih ingerencija i ovlašćenja, kada je sudiju Aleksandra Trešnjeva premestio iz posebnog odeljenja Višeg suda u krivično odeljenje.

Milojević je rekao da je svaki predsednik suda ovlašćen po poslovniku da napravi godišnji raspored i dodao da ako je sudija Trešnjev nezadovoljan rasporedom, ima pravo prigovora predsedniku Apelacionog suda. 

On je naglasio i da je predsednik Višeg suda Aleksandar Stepanović nezavisan u radu. 

Upitan kako kometariše što je Stepanović premeštanje Trešnjeva obrazložio time da tokom šestogodišnjeg mandata „nije pokazao dovoljan stepen stručnosti i osposobljenosti za postupanje u predmetima Posebnog odeljenja Višeg suda“, dok je Komisija Apelacionog suda utvrdila da je on „izuzetno uspešno obavljao sudijsku funkciju“, Milojević je kazao da je za te rezultate čuo iz medija.

„Postoje ta dva podatka koji se pominju u medijima, ali najgore je rešenje ako su oba podatka tačna. Onda zaista ne znam kako ćemo se opredeliti. Ja mogu kao predsednik suda da gledam na jedan način – imate sudije koji su po rezultatima rada dobri, ali vi kao građanin nećete biti zadovoljni, jer sudija ne rešava predmete po redu, pa postupci dugo traju“, rekao je Milojević. 

Premeštanjem sudije Trešnjeva, sudski proces protiv Darka Šarića i ostalih optuženih počeće ispočetka, za šta je Milojević naveo da ne bi trebalo menjati sudije koji sude. 

„Ne mora da znači da će ti predmeti stati, to završi od sudije, a kako ja to komentarišem kao predsednik Vrhovnog kasacionog suda – ne bi trebalo raditi na izmenama sudija koji sude, neka bude raspoređen u drugu materiju, ali neka ostane da završi te predmete“, kazao je Milojević.